Maskinmässan är industrins Davos

2016-05-06 06:03  
Susanna Baltscheffsky, Ny Tekniks chefredaktör. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Mässan bjuder numera in höga beslutsfattare från hela världen.

Dagarna är förbi då den årliga industrimässan i Hannover enbart handlade om teknik och nya innovationer. Under de senaste åren har mässarrangörerna bjudit in en utvald stormakt som partnernation. År 2012 var det Kina, som representerades av premiärminister Wen Jiabao. Därefter var det Rysslands och Vladimir Putins tur att inviga mässan sida vid sida med Angela Merkel. I fjol platsade Indien i raden högintressanta länder, representerat av premiärminister Narendra Modi. Att årets högdjur var USA:s president Barack Obama kan ingen ha missat.

Hannovermässan är inte bara världens största utställningsplats för industrins senaste, högteknologiska maskiner, utan även en spegling av världspolitiska läget. Den som är viktig som samarbetspartner för förbundskansler Merkel, blir inbjuden.

I fallet med Obama tog det fem år från att idén föddes till att han var på plats i Hannover, enligt Deutsche Welle. Partnerskapet mellan USA och Tyskland kan ses som en perfekt matchning: USA som ledande it-nation och Tyskland som ingenjörskonstens högborg.

Obama hade förstås även en annan agenda med besöket i Hannover än att köra en 3d-utskriven elbil tillsammans med Angela Merkel inför pressen. Det transatlantiska handelsavtalet mellan EU och USA, TTIP, är angeläget för bägge parter, men har inte enbart tagits väl emot i Europa. 35 000 personer demonstrerade mot avtalet när Obama anlände. Kritiken handlar bland annat om TTIP urholkar EU:s regler för miljö och arbetsmiljö.

Mässan visade hur massiv tillväxten för nya typer av industrirobotar är. Ny Tekniks reporter Marie Alpman var på plats och rapporterar om den boom i tillverkningen av industrirobotar som råder nu. Ett exempel är billigare, självbyggande och uppkopplade robotar som ger sig in i på marknaden – ”som en robotarnas Iphone”, enligt en tillverkare.

Läs mer:

Läs mer: Uppkopplad robot bygger ihop sig själv

Läs mer:

Läs mer: Svensken som ska erövra hela robotvärlden

Obama och Merkel är eniga om att TTIP medför färre handelshinder och kommer att skapa många nya jobb. Men det är en sanning numera att robotar – som visades på mässan – kommer att ersätta ett massivt antal jobb. Vad TTIP har att sätta emot på den punkten har jag däremot inte hört mycket om.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt