”Många missförstånd om digitalradio”

2015-04-08 13:29  
DAB-radiomottagare Pure Evoke-3. Foto: Pure

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Radio kan inte ersättas av internet. Och teknikvalet är enkelt, enligt Petter Djerf och Olaf Meng. DAB är den teknik som andra länder valt.

Vårt debattinlägg, ”Digital radio bra för bilisterna” har genererat många läsarkommentarer. Men det finns många missförstånd och flera felaktigheter på båda sidor av diskussionen.

En vanlig fråga är om radio behövs när det finns internet?

Radio kan inte fullt ut ersättas av internet. Dubbelriktad kommunikation har otroliga styrkor och mycket av det som sker på radio kan lika gärna ske över internet. Men om miljoner människor vill följa en fotbollsmatch, lyssna på sommarprat eller ta emot information om trafikläget i storstaden så är det mest effektivt att använda radio. Radion i ett navigationssystem är alltid på, medan internetförbindelsen kräver aktiv uppkoppling. Skillnaden gör att radio i navigatorn i realiteten nästan alltid når ut medan internet i navigatorn nästan aldrig gör det.

Ytterligare en fråga som diskuterats är om den framtida radion måste vara digital?

Med analog radio tar det ca 10 min att få ut en stor del av trafiksituationen till navigatorer en vanlig vardagsmorgon. 4-5 gånger fler meddelanden med mer detaljerad info kan vi få ut på drygt 30 sekunder med digital teknik. Skillnaden att få full info om resan till kontoret när man startar bilen jämfört med det viktigaste under själva resan är så klart mycket stor.

En tredje fråga som diskuterats mycket är varför välja just DAB+?

DAB är den teknik som andra länder valt och som nu finns till i stort sett alla bilmodeller på marknaden som standard eller tillval. Inte ens Volvo kan förväntas hålla en egen standard bara för Sverige.

Många kommentatorer skriver om Googletjänster och att dessa kan tas emot överallt. Men anonymitet är en viktig framtidsfråga, likaså den om lämpligheten att köra smartphones i vänsterhanden och titta på Waze medan man kör. Även här fyller standardiserade tjänster ett stort behov där radio lämpar sig väl.

Olaf Meng, Produktchef Trafiklösningar, Garmin Europa

Petter Djerf, Skandinavienansvarig för V-Traffic, MediaMobile

Mer om: Digitalradio

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt