Opinion

Kärnkraftscheferna: Svensk kärnkraft säkrare än någonsin

Claes-Inge-Andersson. Foto: Scanpix
Gösta Larsen. Foto: Scanpix
Anders Österberg. Foto: Scanpix

REPLIK. Greenpeace hävdar att oberoende experter anser att svenska kärnkraftverk tillhör de sämsta i världen. Vi påstår att de har fel. Svensk kärnkraft producerar en stor del av Sveriges el på ett säkert och miljömässigt bra sätt, skriver företrädare för de svenska kärnkraftverken.

Vilka är då dessa oberoende experter som Greenpeace hänvisar till och vilken kompetens besitter de? I de verkliga stresstester som genomfördes i enlighet med EU:s beslut efter Fukushima kom de svenska reaktorerna mycket väl ut, även om det självklart också här finns områden som kan förbättras.

Veckan innan EU:s stresstestrapport var färdig kom Greenpeace ut med en egen rapport. Den var baserad på samma material, men kom till helt andra slutsatser än EU-rapporten. Greenpeaces rapport är författad av en person, som redan 2005 på det tyska miljöpartiets hemsida beskrevs som en ”troende antikärnkraftslärare”. EU-rapporten är författad av ett antal välmeriterade personer från strålsäkerhetsmyndigheterna i samtliga EU-länder. Att avgöra vems rapport som är mest oberoende överlämnar vi till läsaren.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här