Jakten på metallerna

2012-05-08 23:00  
Mats Engström, chefredaktör.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Kina jagar råvaror till sin snabbväxande industri. Europeisk industri ser med oro hur Kina gör upp med mineralrika länder i Afrika. Det har lett till råvarustrategier både i Tyskland och i EU.

Men vad är bästa sättet, påtryckningar på de gamla kolonierna i Afrika eller att utveckla ny resurssnål teknik? Om det står en av dagens heta politiska strider i EU.

Kampen är särskilt hård om de sällsynta metaller som är kritiska för många moderna produkter. Elektronik, förnybara energikällor, batterier, effektiva magneter.

Indium är en av dessa strategiska metaller. Ämnet används bland annat i bildskärmar och i solceller. Nu utvecklar forskare på Chalmers en process för att utvinna indium ur kasserade lcd-skärmar, berättar vi i detta nummer.

Projektet har 15 samarbetspartner, många från industrin. ”Vi vill vara beredda när lcd-skärmarna börjar komma in till oss i stora volymer”, säger Sverker Sjölin på återvinningsföretaget Stena Technoworld.

Det Chalmers gör har stort kommersiellt och politiskt intresse. Återvinning av indium är bra för näringslivet och för miljön. Det minskar också riskerna för konflikter om de sällsynta metallerna.

Detta är en utveckling som Europa borde leda. Det behövs teknik som minskar slöseriet.

EU:s miljökommissionär Janez Potocnik försöker göra resurseffektivitet till en profilfråga. Resultaten dröjer. Det verkar inte bli några krav i EU:s ekodesigndirektiv om att sällsynta metaller ska gå att återvinna. Kina, Japan och Sydkorea kanske hinner före med sådana produktkrav. Den svenska regeringen borde driva på hårdare för att EU ska leda utvecklingen.

Sverige har en särskild roll även på andra sätt. Våra mineraltillgångar betraktas som en strategisk resurs för hela Europa. Nya gruvor öppnas, gamla fyndigheter blir aktuella igen. Indiummineral har hittats i västra Bergslagen, apropå bildskärmsprojektet på Chalmers.

Gruvor är hightech. Listan kan göras lång. Avancerad prospektering, automation i driften, nya sätt att utvinna metaller från låghaltig malm och från slagghögar.

Svenska företag är världsledande. Det märktes senast i kvartalsrapporterna från företag som Sandvik och Atlas Copco. Vi har också skickliga återvinnare. Ett exempel är Bolidens nya anläggning i Rönnskär för att ta hand om gammal elektronik.

Bättre utvinning av mineraler och stopp för slöseriet när produkterna är förbrukade – Sverige har teknikkunskapen som behövs. Nu gäller det att EU vågar ta de politiska besluten.

Mats Engström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt