Har du bytt ut din gamla lampa?

2011-12-10 06:27  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

VI FEM. För femte året i rad testar Energimyndigheten juldekorationer och resultatet visar att en adventsstjärna med glödlampa drar 32 gånger mer el än en med lysdidoder, LED.

Ny Teknik ställde frågan till fem kändisar: Har du bytt ut dina gamla lampa?julbelysningar till nya med LED-lampor? Så här svarade de:

Bosse "Bildoktorn" Andersson: Jag har inte gått på trenden med kvicksilverlampor (alltså lågernergilampor) utan försöker fasa ut mina gamla konventionella glödlampor mot LED - men LED-lamporna är fortfarande dyra och svåra att få tag på - å andra sidan håller de ju och drar extremt lite ström - så det blir billigt ändå. Jag att använder så lite lampor som möjligt, både i juletid och till vardags.

Maria Wetterstrand, krönikör, före detta språkrör Miljöpartiet: "Nej, det skulle faktiskt aldrig falla mig in att byta ut fullt fungerande julgransbelysning, som dessutom varit min farmors, mot en ny som tagit en massa resurser att tillverka. Däremot när jag ville ha en ny att ha utomhus blev det en sådan".

Andres Muld, generaldirektör Energimyndigheten: "Jag har skaffat ljusslingor till min terrass, förra året ny julgransbelysning allt med LED-lampor. Samtidigt byter jag successivt ut lamporna i mina äldre julbelysningar till LED-lampor".

Per Holmgren, meteorolog: "De senaste åren har vi inte haft något "julträd" inomhus. Utomhus har vi LED... :)

Charlotta von Schultz reporter och lampbevakare (ljushuvud) Ny Teknik. Vår julgransbelysning är mer än tio år gammal, den tindrar fint och får hänga med tills den går sönder. Däremot köpte vi en led-slinga till balkongen häromåret, men flera lampor gick sönder så vi kasserade den.  

Cecilia Laurén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt