Opinion

”Förutsättningarna för djurfri forskning har aldrig sett bättre ut med modern teknik”

Sofia Kamlund, vice förbundsordförande för Djurens Rätt, civilingenjör i nanoteknik och PhD i biologi. Foto: Privat
Staffan Persson, ansvarig för djurförsöksfrågor på Djurens Rätt och ledamot i Nationella kommittén för skydd av djur som används i djurförsök.

DEBATT. Med hjälp av modern teknik blir behovet av ineffektiva, dyra och plågsamma djurförsök allt mindre och processen för att ta fram nya läkemedel kan bli snabbare. Därför är det hög tid att höja anslagen till utveckling av alternativa forskningsmetoder, skriver Sofia Kamlund och Staffan Persson från Djurens Rätt.

I januari gick KTH ut med ett pressmeddelande om deras åtta år långa arbete med att ta fram mikrofysiologiska system i samarbete med Harvard University. Mikrofysiologiska system är teknik som härmar hur människokroppens olika organ tar upp läkemedel. Genom nya beräkningsmodeller och det mikrofysiologiska systemet kan forskarna förutsäga bland annat hur ett läkemedel tas upp, i vilken koncentration och hur länge läkemedlet stannar kvar i kroppen.

Utöver att vara ett oerhört spännande forskningsprojekt i sig så är detta också ett utmärkt exempel på hur modern teknik tros kunna effektivisera läkemedelsutvecklingen och reducera behovet av dyra, osäkra och plågsamma djurförsök.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här