Opinion

”Era lösningar för stabil effekt inget annat än utopier”

SLUTREPLIK. Det bästa sättet att hjälpa världen och våra grannländer är genom att fortsätta utveckla både kärnkraft och andra elproduktionsmetoder med låg klimatbelastning, skriver Michael Klein Anders Nilsson Erik Dahlquist Torsten Dilot.

Unger Larson och Goldman nämner i sin artikel ”Enorm potential för förnybar energi” batterier, digitaliseringen och syntetisk svängmassa som om de vore existerande lösningar. Men de är i dagsläget bara förhoppningsfulla teorier i de dimensioner som behövs för att påverka det svenska elsystemet. På sikt kan dock dessa tekniker vara en kompletterande hjälp för att stabilisera effektförbrukningen över dygnet, men för Sveriges och norra Europas årstidsvariationer är de inget annat än utopier.

Man vill öka regleringen av vattenkraft men det innebär ökad erosion och mer oregelbundet vattenflöde som i sin tur bland annat äventyrar fiskvandring samt lokala biotoper. Om man vill öka vattenkraftsproduktionen behöver man bygga ut och reglera de skyddade norrländska älvarna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här