Opinion

”Det finns redan miljödeklarerade fordon”

Elbilar på laddning Foto: Alamy

REPLIK. Tekniskt komplicerade fordon som tåg och spårvagnar har redan certifierade miljödeklarationer. Modellern finns, så frågan är nu vilken biltillverkare som blir först med att deklarera sina fordon, skriver representanter för IVL Svenska Miljöinstitutet.

Anders Welin (Ny teknik, 19 januari) och Mattias Goldmann (Ny teknik, 20 januari) efterfrågar att biltillverkarna ska redovisa utsläppen från hela bilens livscykel, och inte endast utsläppen som kommer ur avgasröret. En fråga som blir allt mer aktuell i takt med att antalet elbilar blir fler.

Ramverket för det de efterfrågar finns redan på plats och kallas certifierade miljödeklarationer (eller EPD efter Environmental Product Declaration) och är baserat på internationella standarder. En EPD är frivillig och bygger på branschgemensamma beräkningsregler för att räkna på utsläpp och resursförbrukning med livscykelanalys (LCA). De gemensamma beräkningsreglerna säkerställer att EPD:erna blir jämförbara. Efter en oberoende granskning publiceras dessa på Internet och finns tillgängliga för vem som helst att ladda ner och läsa.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här