Opinion

Dags att tvätta bort robotens nördstämpel

Japan har länge haft en positiv inställning till robotar, sett dem som en del av framtiden. I väst ser vi robotarna utanför industrin mest som ett hot, maskiner som vänder sig emot mänskligheten, skriver robotutvecklaren Leif Ahlman.

DEBATT. Det finns en del av robotindustri som Sverige är på väg att missa. Små robotar som städar, klipper gräs och hjälper oss i vardagen kommer bli en marknad värd många miljarder, enligt robotutvecklaren Leif Ahlman.

Robotindustrin förväntas vara värd 36 miljarder kronor år 2015, enligt analysföretaget ABI Research. Det vill säga den delen av robotindustrin som inte är industrirobotar i produktion, inte heller robotar som förknippas med missiler. Utan robotar som börjar dyka upp i våra hem i form av dammsugarrobotar och gräsklipparrobotar, extrahjälp på sjukhus med mera.

Prisfall på sensorer och datorer har gjort det möjligt att utveckla och producera robotar i större volymer och till lägre pris. Det har också gett entusiaster en möjlighet att utveckla hemma. Japan har länge haft en positiv inställning till robotar, sett dem som en del av framtiden. I väst ser vi robotarna utanför industrin mest som ett hot, maskiner som vänder sig emot mänskligheten. Det är en syn vi inte har råd med.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här