Byggdebatt den mest lästa 2013

2014-01-11 06:11  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Energifrågorna dominerar bland de mest lästa debattartiklar under förra året. Men det är inlägget som handlar om hur vi bygger våra nya bostäder som toppar listan.

Doktoranden Jonas Anund har skrivit debattartikeln som är Ny Tekniks mest lästa under hela 2013. Hans forskning på KTH visar att nya bostadsrätter byggs med sämre kvalitet än hyresrätter. Bostadsrättsföreningar köper ofta grisen i säcken och står med kalkyler som inte stämmer medan hyresrätter byggs för att hålla länge och få låga underhållskostnader.

Ny Teknik har förgäves försökt att få en replik på den vasst formulerade artikeln. Bostadsminister Stefan Attefall, Boverket, branschorganisationen Sveriges Byggindustrier samt flera av de större byggbolagen, har avböjt att kommentera inlägget. Många av läsarna har däremot haft gott om synpunkter på vår hemsida.

Jonas Anund har också fått mycket respons efter publiceringen.

-Det är många bostadsrättsföreningar som hört av sig med positiva reaktioner. De har själva råkat ut för att kvaliteten inte hållit måttet. Men även branschfolk har hört av sig dels för att de känner igen sig och dels för att påpeka att bristerna inte gäller alla. Andra medier har också kontaktat mig, Dagens Nyheter, P1 morgon, tidningen Byggindustrin och Sveriges Television.

Vad krävs för att borätter ska byggas mer hållbart?

-Det räcker ju inte att bara forska, men det finns uppenbara saker att göra. Jag har skickat in en vetenskaplig artikel till tidskriften Energy Efficiency med 37 identifierade hinder för energieffektivisering av flerbostadshus i Sverige, varav det strukturella problem som beskrevs i debattartikeln är ett.

Vad önskar du dig av 2014?

-Jag önskar mig en öppen, tvåsidig debatt. Men det är lite som med Kejsarens nya kläder: alla ser vad som händer men ingen vill säga det högt. Och så önskar jag att min pappaledighet som börjar nu blir härlig.

Cecilia Laurén

Mer om: Debatt Bostäder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt