Bankens digitalisering snabbas på av fintech

2016-11-23 11:00  
Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Samtliga branscher digitaliseras. Kraften i förändringen är enorm – och den påverkar oss alla.

De traditionella bankerna är nu under mycket hårt tryck från uppstartsbolag, så kallade fintech-bolag, som utmanar bankerna med bättre tjänster och bättre teknik. Klarna och Izettle är de som kommit längst. Klarna dominerar internethandeln och Izettle hanterar allt fler av kortbetalningarna i Sverige.

Båda tillhör de snabbast växande teknikföretagen i Europa.

Många som jobbar med bankernas utveckling uttrycker oro över bankernas trögrörlighet jämfört med fintech-bolagen. Konferenser anordnas för att få bättre fart i digitaliseringen, men de stora organisationerna är svåra att förändra snabbt.

En tanke jag mött är att bankerna därför måste starta nya egna bolag som kan vara mer entreprenöriella för att hänga med i teknik- och tjänsteutveckling. Det finns många liknande tankar i min egen bransch som också är under hårt digitaliseringstryck, men det finns få exempel på handling. Det är lättare sagt än gjort oavsett om det är i medie- eller i finansvärlden.

En bank-vd jag talade med i förra veckan var ändå positiv inför gammelbankernas framtid. Deras undersökningar visar att kunderna fortfarande uppskattar att få helhetslösningen hos en bank – även om man gärna betalar sin internethandel med Klarna som är en ”smidig tjänst” eller köper kaffet på ett kafé som använder Izettle. Det nya och det gamla kompletterar varandra.

Till sist. Datainspektionen meddelade i förra veckan att det inte alls kommer att vara så svårt för drönarbolagen att få tillstånd för att flyga och fotografera. Nya riktlinjer förklarar vad som krävs. Det ger drönarbranschen goda möjligheter att fortsätta utvecklas.

Mer om: Kryptovaluta

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt