Villaägarnas Riksförbund: Domen om enstegstätade fasader lär sända chockvåg genom Byggsverige

2015-03-19 13:34  
Ulf StenbergChefsjurist, Villaägarnas Riksförbund

Högsta domstolens besked om de enstegstätade fasaderna kommer att sända en chockvåg genom Byggsverige, enligt Villaägarnas Riksförbund. Men branschorganisationen Sveriges Byggindustrier anser att det är för tidigt att avgöra vilka följder domen får.

- Domen lär sända en chockvåg genom Byggsverige, då byggbolagen har uppfört någonstans mellan 110 000 och 160 000 bostäder med enstegstätade fasader, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Högsta domstolen meddelade under torsdagen att Myresjöhus val av enstegstätade fasader på 32 hus i Svedala utgör ett fel i entreprenaden.  Ulf Stenberg ser domen som en stor framgång för konsumenterna:

- Högsta domstolen ger genom domen en glasklar signal till byggbranschen att skärpa sig.

Ulf Stenberg påpekar också att den besparing som gjordes genom att bygga med enstegstätade fasader nu kan visa sig bli kostsam:

- Byggbolagen sparade in runt 25 000 kronor per hus när de valde att bygga småhus med enstegstätade fasader jämfört med en luftad fasad. Samtidigt kan det kosta en halv miljon kronor att byta ut en fuktskadad enstegstätad fasad, säger han.

Högsta domstolens besked under torsdagen är ett delavgörande i målet. Frågan om Myresjöhus måste bekosta en ombyggnad av husen återstår att pröva.

- Oavsett vad Högsta domstolen kommer fram till vad gäller skadeståndsansvaret, lär byggbranschen bli tvungen att tänka sig för innan de sätter någon ny tveksam metod på byggmarknaden. Risken är att det annars kan stå byggbolagen dyrt, säger Ulf Stenberg i pressmeddelandet.

Men branschorganisationen Sveriges Byggindustrier anser att det är för tidigt att veta vilka följder Högsta domstolens dom kommer att få för branschen, eftersom domstolen ännu inte har tagit ställning i ansvarsfrågan.

- Enligt domen är det fel i entreprenaden, men för att entreprenören även ska ansvara för att åtgärda felet krävs både att felet är väsentligt och att det beror på vårdslöshet och till det har HD ännu inte tagit ställning, säger Magnus Kylhed, entreprenadjurist på Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer