Syntetiskt papper ger snabb diagnos

2016-03-01 15:00  

Hjärtinfarkt eller magkatarr? Gravid eller hiv eller bägge delarna? Forskare vid KTH har utvecklat ett papper av plast som kan fixa ett snabbt och tillförlitligt svar.

För fem år sedan utvecklades en ny sorts plast – ostemerer – vid KTH. Nu har Jonas Hansson och hans forskarkolleger vid avdelningen för mikro- och nanosystem lyckats klura ut hur materialet kan användas för att tillverka ett syntetiskt papper. Resultatet kan bli diagnostiska test med hög tillförlitlighet och känslighet.

– Ett exempel är snabba test som kan mäta låga koncentrationer av troponin. Det är viktigt när sjukhuspersonal behöver avgöra om en person drabbats av hjärtinfarkt, säger Jonas Hansson.

Andra tillämpningar är snabba och tillförlitliga självtest, eller test som samtidigt letar efter flera olika medicinska tillstånd. Allt genom att suga upp vätskor som blod eller urin.

– Ett graviditetstest som samtidigt testar ifall kvinnan smittats med hiv är ett möjligt exempel.

Tillverkning av papperet sker genom att ett tunt lager av plastmaterialet beläggs med en optisk mask. Masken belyses sedan med uv-ljus ur olika vinklar. Knepet är en uv-lampa där ljuset reflekteras av fyra speglar. Där ljuset träffar materialet härdar det, övriga delar kan sköljas bort. Resultatet blir en exakt och väl definierad tredimensionell struktur som är likadan över hela pappersbiten.

I strukturen kan sedan antikroppar eller molekyler som fångar upp biomarkörer som skvallrar om sjukdom fästas – utan vare sig lim eller annan ytbehandling. Det senare är en av egenskaperna som utmärker materialet, att det går att härda med uv-ljus ett annat.

– Resultatet blir ett syntetiskt papper som är lika poröst som vanligt papper, men som ger en helt annan känslighet och exakthet. Det går heller inte åt lika många dyra antikroppar som när papperstest används.

Genom att materialet är genomskinligt går det också lättare att läsa av ett testsvar i form av ett mätvärde, inte bara ja eller nej som många av dagens självtest ger.

– Läkarna vill ha siffror och då krävs en läsare. För hemtest kan det räcka med att använda mobiltelefonen för att läsa av resultatet.

Men än är forskarna inte där. Just nu kollar de efter en maskin som kan arbeta med större masker än dagens 10 × 10 centimeter.

– En marknadsundersökning bland diagnostikföretag visar att intresset är överväldigande stort, säger Jonas Hansson.

Hur går ni vidare?

– Det sitter vi just nu och diskuterar. Kanske går vi vidare och bildar ett bolag runt tekniken.

Runt det unika plastmaterialet har tidigare avknoppningsbolaget Mercene Labs bildats.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer