Innovation

Svenska raketen mäter partiklar i norrsken

En raket som ska undersöka norrsken står uppställd och startklar på den svenska rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Men den kräver perfekta väderförhållanden. Snö och moln har hittills satt stopp för uppskjutningen.

Publicerad

Teamet bakom projektet Spider-2 hoppas att raketen ska kunna skjutas upp under måndagskvällen. Men det är många olika faktorer som måste stämma.

– Det ska givetvis vara norrsken, men det måste också vara klart väder, inte för mycket vind och månen får inte lysa för stark. Så vi måste sitta och vänta och hoppas på att fånga ett litet fönster där allt är perfekt, säger Krister Sjölander på Swedish Space Corporation, SSC, som leder projektet.

Raketen ska hjälpa forskare från Kungliga tekniska högskolan, KTH, att mäta egenskaperna hos de laddade partiklar som ger upphov till norrsken. Det går också att följa uppskjutningen direkt via en livesändning.

– Vi kommer att förbereda oss under eftermiddagen och vid åtta i kväll får vi vår första chans att skicka iväg raketen. Sedan planerar vi att vänta till klockan 02, men efter det får vi ge upp, säger Krister Sjölander.

”Många tårar när det är över”

Han berättar att teamet bara har till slutet av veckan på sig innan månens ljus blir för starkt. Sedan måste det göra ett uppehåll tills månljuset blivit svagare.

– Vi har bara några försök till på oss, så även om stämningen är bra är det också pressat och nerverna är på helspänn. Vi vill alla lyckas med det här eftersom vi jobbat med det i flera år.

När raketen nått norrskenet kommer den att skjuta ifrån sig tolv friflygande instrument som sparar ner sitt eget mätdata. Mätningarna tar ungefär fyra minuter och ungefär en kvart efter uppskjutningen landar instrumenten igen med hjälp av fallskärm.

– Det är ett enormt adrenalinpåslag under de här minuterna. Sedan är man ganska slut eftersom det är så emotionellt. Jag tror att det kommer fällas många tårar när det är över, säger Krister Sjölander.

Fakta / Det här är raketen Spider-2

Arbetet med det nationella raketprojektet Spider-2 började 2018. Med i teamet finns både forskare från Kungliga tekniska högskolan och Stockholms universitet.

Spider-2 innefattar 12 friflygande enheter, som ska släppas ut från raketen för att studera norrsken och atmosfären. Ombord på raketen finns också ett antal instrument placerade under raketens noskon.

Raketen kommer att flyga till 125 kilometers höjd, men mätningarna görs på 90-120 kilometers höjd.

Källa: Swedish Space Corporation