Sundes nya hemlis

2013-07-10 14:16  

En av Piratebay-grundarna bygger nu en ny app för kommunikation som ska vara helt säker.

Peter Sunde är med i ett nytt projekt som går under namnet Hemlis och uppges vara en reaktion på att stater spionerar på användares data.

Det han syftar på torde vara den signalspaning som NSA ägnat sig åt under namnet Prism där agenter spanat på data som lagrats hos bland andra Google, Facebook och Apple.  

”Vi bygger en ny plattform som ingen kan spionera på. Inte ens vi”, säger Peter Sunde i en presentationsfilm.

Systemet uppges bygga på n2n-kryptering.

”Andra appar bygger antingen på reklam eller att de säljer din data. Det finns ett talesätt att om du inte betalar för det, då är du produkten”, säger Peter Sunde, i filmen.

Därför behöver projektet pengar, 100 000 dollar, motsvarande närmare 700 000 kronor, för att utveckla appen. Insamlandet görs genom så kallad crowdfunding och den som vill stödja kan betala med bitcoins eller via Paypal.

Konkurrenter som Whatsapp och Imessage uppger dock att deras kommunikationsprogram är helt krypterade.  Inom kort ska Blackberry lansera ett chatsystem för säker kommunikation med andra enheter som inte är av märket Blackberry.

På onsdag eftermiddag har Hemlis, som appen heter, fått in 42 000 dollar från drygt 2400 personer.

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/oPeujbY3feM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer