”Stor möjlighet till ökad export”

2015-12-09 12:02  

KRÖNIKA. Åtta av tio underleverantörer ser Tyskland som en intressant exportmarknad. Tysk industri ser svenska underleverantörer som en viktig pusselbit för att lyckas med Industrie 4.0. Med andra ord kan förutsättningarna inte bli mycket bättre för en lyckad matchning. Det är under alla omständigheter av yttersta vikt att detta ömsesidiga intresse inte bara stannar vid tomma ord.

I september presenterade som bekant regeringen sin nya exportstrategi och vilka effekter den kan komma att få ska bli väldigt intressant att följa. Den uttalade visionen är att fokus ska ligga på mindre och medelstora företag – en målgrupp som minskat sin exporthandel, enligt Svensk Industriförenings, Sinfs, senaste exportkartläggning som presenterades på Elmia Subcontractor.

Samtidigt som automationsgraden i den svenska industrin har ökat väljer nu flera svenska företag att flytta hem produktionen. Svensk industris konkurrenskraft är alltså bättre än på många år och det är ingen tvekan om att export är den möjliga tillväxtmotorn för industrin. Nyckelfrågan är; hur ska det gå till?

Det är naturligtvis bra att näringsminister Mikael Damberg har en exportstrategi, men den måste bli mycket tydligare och innehålla konkreta åtgärder. Att lansera det offentliga exportfrämjandets paraplybegrepp Team Sweden hjälper föga om inte innehållet blir synligt och enkelt att hitta. Tyvärr har det offentliga exportfrämjandet (med aktörer som Business Sweden, Almi, E­xportkreditnämnden, Svensk Exportkredit, Swedfund och Enterprise Europe Network) i praktiken varit osynligt för den publik som behöver det som mest. Redskapen är det emellertid inget fel på. År efter år har Sinfs exportkartläggningar pekat på och kommunicerat detta, men med något enstaka undantag har det inte hänt någonting. Vi kan inte tolka det på annat sätt än att målgruppen varit lågt prioriterad.

I Underleverantörs-Sveriges vagga, Gnosjöregionen, har man tagit ett eget initiativ för att öka konkurrenskraften och sälja internationellt i form av grupperingen Automation Småland. Vi vet att när smålänningarna bestämt sig så levereras det. De är innovativa, har entreprenörskapet, glöden och lägger sin exportstrategi. De har även den geografiska närheten till Tyskland som Tysk-Svenska Handelskammaren pekat på när man säger att svenska underleverantörer är välkomna och behövs till Industrie 4.0. En utsträckt hand från det exportland som står överst på önskelistan.

Alldeles säkert kommer Gnosjöregionens företagare att formulera sin exportstrategi. Den kommer att vara konkret och tydlig, men även de behöver den stöttning på exportmarknader som de stora, redan globala svenska exportföretagen, alltid fått. Tänk om näringsministern kunde klippa deras invigningsband i en gemensam monter på en tysk industrimässa.

Anders Ekdahl, vd Svensk Industriförening – Sinf – och ordförande i tankesmedjan Automathink.

Mer om: Tyskland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer