Solrevolutionen kommer till Sydafrika

2016-01-28 05:00  

Den snabba utvecklingen av förnybar energi har tagit alla på sängen. Ny Teknik har varit i elkrisens Sydafrika där priset för el från sol och vind har rasat. Men elnätet har svårt att hänga med – och regeringen vill bygga ny kärnkraft.

Inga solceller blänker på hustaken när planet går in för landning i Johannesburg. I stället dras blicken till sex höga betongtorn som tillhör ett av landets många kolkraftverk.

Trots solinstrålning i världsklass och en lång, blåsig kust står förnybar energi bara för två procent av Sydafrikas elförsörjning. Kol dominerar med 90 procent.

Men en stor förändring är på gång. På bara några år har Sydafrika gått från i princip noll till att bli ett av världens tio mest aktiva länder när det gäller utbyggnad av solkraft.

Förklaringen stavas REIPPP, ett statligt program som kom i gång 2011 för att bygga ut den förnybara energin.

– Programmet är mycket framgångsrikt och har fått stor internationell uppmärksamhet. Framför allt är det väldigt transparent med afrikanska mått mätt, säger Lucy Baker på avdelningen för forskningspolitik på University of Sussex och expert på Sydafrikas energipolitik.

I landets nordliga delar – i den soliga Kalahariöknen – ligger de flesta av de stora, nya solcellsparkerna. Fler är under uppbyggnad. Här finns också några anläggningar med koncentrerad solkraft där solens strålar värmer upp en vätska som driver en turbin. Samtidigt byggs vindkraften ut längs kusten i söder.

Bakom projekten står privata företag som får lägga bud på 20-åriga elkontrakt med det statliga elbolaget Eskom. Programmet har lockat både investerare och internationella energibolag till Sydafrika.

Framgången har tagit alla på sängen. Priset på el från sol och vind har rasat och ligger i dag till och med under priset på el från nybyggda kolkraftverk.

– Hade man sagt det för fyra år sedan hade ingen trott att man var seriös, säger Andrzej Golebiowski, chef för det norska solkraftsbolaget Scatec Solars verksamhet i Sydafrika.

Företaget har tre stora solcellsparker i drift med en kapacitet på närmare 200 MW och kontrakt på ytterligare drygt 250 MW.

– Även om konkurrensen blir tuffare och tuffare är Sydafrika fortfarande en av de mest intressanta marknaderna för solkraft i världen, säger Andrzej Golebiowski.

Även ABB märker av uppgången och har byggt ut produktionen av växelriktare vid sin fabrik i Johannesburg.

– Marknaden har gått i princip från noll för tre år sedan till 400 MW som vi levererar i år, säger Silviu Martinescu, chef för enheten för strömriktare.

Hittills har knappt 2 GW sol- och vindproduktion kopplats in på elnätet. Målet är att fortsätta utbyggnaden och nå 18 GW förnybar elproduktion till 2030.

Med tanke på de goda förutsättningarna borde ambitionerna vara högre, anser Anand Prabu Pathanjali, miljö- och klimatansvarig på Greenpeace i Johannesburg.

– Målet borde vara minst det dubbla, säger han och efterlyser också ett regelverk och incitament för privatpersoner som vill installera solceller och mata in överskottselen på elnätet.

Sådana regler är på gång och Kapstaden har påbörjat ett test med inmatningstariffer. Intresset från företag och rika privatpersoner har ökat markant det senaste året.

– De litar inte på elnätet samtidigt som de ser hur elpriserna stiger, säger Lucy Baker.

Sedan många år plågas Sydafrika av återkommande elbrist vilket tvingar det statliga elbolaget Eskom till planerade elavbrott.

Brist på pengar, planering och dåligt underhåll gör att elen inte räcker till. Två stora kolkraftverk som är under uppbyggnad har dragit över alla tids- och kostnadsramar. Dessutom saknar minst 20 procent av befolkningen el.

– Utbyggnaden av förnybar energi kom i första hand i gång för att möta energikrisen. Miljövinsterna kommer på köpet, säger Lucy Baker.

En stor utmaning är att elnätet behöver stärkas för att ta emot all vind- och solkraft. Platserna där solen lyser som starkast ligger långt från storstäderna. Bristerna i elnätet har lett till förseningar i utbyggnaden och regeringen försöker styra nya projekt till platser där elnätet är tillräckligt starkt.

Kolet kommer att spela en viktig roll även i framtiden. President Zumas regering vill också bygga ut landets kärnkraft som i dag består av två reaktorer. Det är något som mötts med protester, inte minst från Greenpeace.

– Det tar minst tio år att bygga en enda reaktor. En solpark på 400 MW kan du bygga på ett år, säger Anand Prabu Pathanjali och tillägger att risken för korruption och förseningar ökar ju större projekten blir.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Sol och vind billigare än kol

Pris per kWh vid senaste statliga upphandlingen i Sydafrika.

Solceller 0,79 rand (45 öre)

Vind 0,62 rand (35 öre)

Koncentrerad sol 1,46 rand (83 öre)

Kol 0,82 rand (46 öre)

Marie Alpman

Mer om: Solcellspark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer