Snart kan du se en blodröd månförmörkelse

2015-09-25 06:35  
Foto: TT

Nu på måndag för första gången på 33 år har alla morgonpigga chansen att se ett mäktigt skådespel: en röd supermåne.

Man kan tycka vad man vill om måndagsmornar, men nu på månda gör den kontroversiella veckodagen i alla fall skäl för sitt namn med råge.

Då inträffar nämligen två månfenomen samtidigt, dels en månförmörkelse, dels en "supermåne". Det senare sker då en fullmåne befinner sig så nära jorden som den kan komma i sin elliptiska bana runt jorden.

– Månen ser större ut än vanligt, säger Peter Linde, docent i astronomi och ordförande för Tycho Brahe-sällskapet.

En månförmörkelse, berättar han, innebär att jorden befinner sig mellan solen och månen, så att jordens skugga faller på månen.

Månen blir dock inte helt svart. Ljuset närmast jorden böjs av atmosfären och eftersom det framför allt är det röda ljuset som slinker förbi får månen en blodröd färg.

För att inte missa skådespelet bör man gå upp tidigt. Redan strax efter två på morgonen börjar den partiella fasen. Den syns knappt, men två timmar senare blir det andra bullar. Klockan 04:11 börjar nämligen den totala fasen som håller på ända fram till 05:23.

Senast både en månförmörkelse och en supermåne inträffade samtidigt var 1982, enligt Nasa. Nästa gång blir först 2033.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer