Skatten på biodrivmedel behöver inte höjas ännu mer

2015-12-16 16:11  

Europeiska kommissionen har nu godkänt den svenska skattebefrielsen av biogas som drivmedel till och med utgången av 2020. Skattebefrielse eller skattelättnad av andra hållbara biodrivmedel än biogas har godkänts till och med utgången av 2018.

– Det är ett mycket välkommet besked och jag är glad att den intensiva dialog som regeringen har fört med EU-kommissionen har gett resultat. Nu vet biodrivmedelsföretagen vad som gäller de kommande åren och regeringen kan lägga all kraft på att arbeta fram långsiktigt hållbara regler till senast 2018, säger finansminister Magdalena Andersson i ett pressmeddelande från finansdepartementet.

Det här innebär inte att exempelvis skattehöjningarna på etanol i december och vid årsskiftet kan tas bort, utan att EU nu inte kräver ytterligare skattehöjningar. Enligt finansdepartementet föranleddes de senaste skattehöjningarna av att EU-kommissionen ansåg att Sveriges skattenedsättningar var för stora. Hade inte kommissionen nu gett ett nytt godkännande hade Sverige tvingats höja skatten på biodrivmedel till samma nivå som skatten på bensin.

Regeringens målsättning är att så snabbt som möjligt under mandatperioden ha regler på plats som ger långsiktigt hållbara och stabila villkor för biodrivmedel.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer