Sensor på blöjan ger bättre sömn

2014-11-10 05:30  

Är inkontinensskyddet torrt eller behöver det bytas? En fuktkänslig rfid-sensor och en ny app ger besked. Den svenska tekniken används på ett äldreboende i Karlskrona.

Sex demenssjuka personer på äldreboendet Handelsträdgården i Karlskrona testar sedan i våras en sensor från uppstartsbolaget Pampett i Lund.

– Vi vill förbättra livskvaliteten och öka integriteten för de boende, säger Sirpa Hjelm, som är kvalitetsutvecklare i Karlskrona kommun.

Vid nattningen fäster personalen en fuktkänslig liten rfid-sensor i inkontinensskyddet. Om den blir blöt ändras rfid-taggens frekvens. Det upptäcks av en antenn under madrassen, och signalen skickas via en kommunikationslåda till en app i personalens smarta mobiler eller surfplattor.

Grön symbol betyder torrt skydd. Då slipper nattpersonalen störa de boendes nattsömn med rutinmässiga byten i onödan.

– När nattsömnen är god blir dagen efter också bättre, säger Sirpa Hjelm.

Tekniken samlar även statistik om när på dygnet de äldre kissar. Även inkontinenta personer kan ha mer eller mindra regelbundna vanor, och genom att kartlägga dem kan personalen hjälpa de äldre att gå på toaletten i tid.

– Att få gå på toaletten är alltid bättre än att kissa i blöjan. Framför allt för värdigheten men även för miljön och kostnaden, säger Johan Sjöholm, grundare och vd på Pampett.

Han berättar att en engångssensor kostar tre kronor, mindre än hälften av vad ett inkontinensskydd för natten kostar.

Ny Teknik skrev redan hösten 2011 om ett äldreboende i Lund som använde Pampetts patenterade rfid-sensor. Då fanns ingen app. I stället tändes en lampa utanför dörren när skyddet var blött. Det testet avbröts senare eftersom lamporna sågs som ett etiskt problem – att skylta med inkontinens kan vara kränkande för integriteten.

Pampett utvecklade då en ny version där signalen kopplades till trygghetslarmet. Även den lösningen stötte på patrull. Personalen blev störd av inkontinenslarm som blandades med ”riktiga” larm. Den nuvarande appen och gränssnittet har utvecklats i samarbete med Sony i Lund och danska telemedicinföretaget Viewcare.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Pampett

Gör: Inkontinensskyddssensor.

Ort: Lund.

Grundades: 2010.

Antal anställda: 3.

Omsättning 2013: 300 000 kr.

Riskkapital: 3,5 miljoner kronor.

Ägare: Grundaren, Innovationsbron samt en privatinvesterare.

SCA mäter också rytmen

  • Hygien- och papperskoncernen SCA bygger också in elektronik i inkontinensskydd. Företagets ”mätblöja” kartlägger under 72 timmar när personer för äldreboenden kissar, och hur mycket som kommer varje gång. Målet är att hjälpa de äldre att gå på toaletten i tid eller att kunna välja lagom stora inkontinensskydd som byts vid rätt tidpunkt.
  • Sensorn består av nio elektriskt ledande trådar som byggs in i inkontinensskyddet. En liten batteridriven mät-dosa lägger en svag spänning över ledarna och mäter resistensen mellan dem. När skyddet är torrt är resistensen hög. Ju våtare skyddet blir, desto mer sjunker resistensen.

Charlotta von Schultz

Mer om: Sensor Blöja

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer