Osynliga Potter - snart på riktigt

2011-09-13 23:00  

Harry Potters osynlighetsmantel är ännu så länge science fiction. Med hjälp av ett svenskt simuleringsprogram hoppas forskare världen över kunna skapa en riktig.

<p>Harry Potter ärvde en osynlighetsmantel av sin pappa. Under den kunde Harry och hans vänner röra sig runt Hogwarts skola för häxkonster och trolldom utan att bli sedda. Men att skapa ett material som klarar det tricket är en utmaning. I den verkliga världen försvinner ett föremål för våra ögon bara om ljuset leds runt det, ungefär som vatten forsar runt en sten.</p> <p>Fenomenet kräver konstgjorda material, metamaterial, där de naturliga optiska egenskaperna sätts ur spel. Sådana material har långt fler användningsområden än osynlighetsmantlar: superlinser som ser enstaka molekyler, båtskrov som glider fram utan vattenmotstånd och mantlar som döljer ljud är bara några exempel. </p> <p>För att skapa metamaterial använder tusentals forskare i dag ett simuleringsprogram från det svenska företaget Comsol. Bland dem finns den annat de kända "osynlighetsforskarna" Yaroslav Urzhumov vid Duke University i North Carolina i USA, samt Min Qui på KTH. </p> <p>- Osynlighetsmantlar kräver materialegenskaper som bara kan åstadkommas som resonansfenomen vid en viss frekvens, säger Magnus Olsson, expert på metamaterial på Comsol.</p> <p>- Det gör det svårt att skapa en mantel som samtidigt fungerar för alla frekvenser i det synliga spektrumet.</p> <p>Betyder det att det är omöjligt att tillverka en mantel som fungerar vid synligt ljus?</p> <p>- Nej, det tror jag inte. Alla som jobbar med metamaterial med nanostrukturer vill ju det.</p> <p>Hur skulle det kunna gå till? </p> <p>- Ett sätt skulle kunna vara att göra ett material i form av en sandwich, där olika lager tar hand om olika våglängder, svarar Ed Fontes, teknikchef på Comsol.</p> <p>- Man skulle också kunna tänka sig ett material där resonansfrekvensen ändras med hjälp av en elektrisk signal.</p> <p>Vad är det som är så knepigt?</p> <p>- Det är att få till de geometriska och periodiska strukturer som krävs. Byggstenarna i sig är vanliga material som koppar och glas.</p> <p>Finns det någon hake?</p> <p>- I alla fall om man vill ha en osynlighetsmantel som Harry Potter. Inget ljus kommer genom manteln och därmed går det heller inte att se ut, säger Ed Fontes. </p> <p>Därmed tvingas Ny Teknik konstatera att även om osynlighetsmantlar i framtiden kommer att kunna trolla bort föremål framför våra ögon kommer den Harry Potter har aldrig att bli verklighet.</p> <p>- Det är det som är skillnaden mellan magi och vetenskap. VI kan inte våldföra oss på vetenskapliga lagar, säger Magnus Olsson.</p>

Se företagets presentationsvideo här

Comsol

  • Gör: Simuleringsprogramvara för modellering som kräver att man tar hänsyn till flera fysikaliska fenomen samtidigt. Programmet skiljer sig från andra på marknaden genom att man kan införa matematiska uttryck av modellvariabler i det grafiska användargränssnittet.
  • Grundat: 1986.
  • Ort: Stockholm.
  • Anställda: 70 i Sverige, totalt 250.
  • Omsättning 2010: 276 miljoner kr.
  • Mål: 1 miljard kronor i omsättning om 5 år.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Ubåt Stealth

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer