Om el-handsken får kortslutning – bränner man sig då?

2014-11-12 05:30  

När vintern biter tag åker vantarna på. Ett alternativ för riktigt kalla situationer är eluppvärmda handskar. Men hur mycket värmer det, och kan man bränna sig? Under skalet undersöker.

Under skalet ska fixa varma händer. Programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin jämför vanliga skidhandskar med ett par rejäla eluppvärmda doningar. Vem har varmast fingertoppar?

– Jag har 35 grader, säger Jan Herrlin.

– 35 grader? Jag har 15,5! säger Jacob Norrby.

Den varmare handsken är en Black Diamond Cayenne. Den har inbyggd elvärme i upp till 10 timmar, ett system som kommer från tillverkaren Thermic. Laddtiden är sex timmar. Värmeelementen i fingrarna drivs av två litium-polymer-batterier och värmen justeras med två knappar på handryggen.

Själva handsken är av läder och har ett Goretex-membran. Det är en dyr premiumprodukt för dem som har mycket kalla händer, eller som till exempel är ute i skidbacken hela dagar i sträck.

Det är inte helt okomplicerat att bygga in elektronik i kläder. När programledarna ska klippa isär handsken noterar de att en varningslapp upplyser om att värmesystemet kan störa lavinsändare.

Efter lite rafsande i primaloft-stoppningen hittar de kablarna som går ut från batterierna via kontrollpanelen på handryggen och längs fingrarna ut till värmeelementen.

En enkel mätning visar att de invävda motståndstrådarna som mest ger en värme strax över 60 grader, precis som tillverkaren anger. Men om man avsiktligt kortsluter finger efter finger går det att pressa upp temperaturen ordentligt.

En mikroskopundersökning av kretsen i styrpanelen identifierar mikroprocessorn som tillsammans med några rader kod är hjärtat i handsken.

– Det är ingen märkvärdig elektronik i den här, konstaterar Jan.

Tekniken som redan finns på plats hade kunnat utnyttjas bättre, menar programledarna.

– Varför inte ha en termometer i handsken. Processorn klarar ju av det mer än väl, undrar Jan Herrlin.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Detta är webb-tv-serien Under skalet

  • I Ny Tekniks webb-tv-serie Under skalet tar programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin reda på hur prylar är konstruerade – helst utan att använda handboken. Båda jobbar till vardags på konsultföretaget Prevas.
  • Under skalet har nått över 40 avsnitt sedan premiären 2010.
  • Alla kan ses på nyteknik.se/underskalet

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer