OKG kritiseras för bristande ledning

2013-09-23 15:55  

Reaktor ett vid Oskarshamnsverket har varit i drift längre än vad den konstruerades för. Men ägaren OKG har inte full koll på de åldersrelaterade försämringarna, enligt en rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Oskarshamnsverkets första reaktor, O1, invigdes 1972. Reaktor två, O2, har varit i drift sedan 1974.

När reaktorer har varit i drift så länge är det extra viktigt att kärnkraftverken har program för att hantera åldersrelaterade försämringar i anläggningen. Men OKG:s program duger inte, menar Strålsäkerhetsmyndigheten efter en inspektion i somras.

-De har ett program på papperet, men har inte implementerat det i verksamheten. Och programmet de har ser vi brister i, säger Jan Linder, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Till exempel har Strålsäkerhetsmyndigheten sett att det är oklart vem som ansvarar för att ta hand om utrustning som det inte längre går att köpa reservdelar till.

Nu begär myndigheten att OKG ska skicka in en handlingsplan för hur bristerna ska åtgärdas senast den 1 december 2013.

-Vi ser det här rätt allvarligt. Egentligen skulle de ha gjort klart det här 2008 men har ännu inte gjort det, det är lite anmärkningsvärt, säger Jan Linder.

Programmet för att hantera åldersrelaterade försämringar handlar om ett systematiskt arbetssätt som gör att saker inte ska hamna mellan stolarna. Det ska omfatta byggnadsdelar, system och komponenter som har betydelse för anläggningens säkerhet.

Enligt Emelie Johannesson, kommunikatör på OKG, har arbetet med att hantera åldersrelaterade försämringar högsta prioritet.

-SSM säger att vi uppfyller kraven men har brister och det är brister som vi absolut ska rätta till, säger hon.

Linda Nohrstedt

Mer om: Oskarshamn Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer