Övriga nyheter

Microsofts chefsjurist vill se nya regler om dataskydd

Brad Smith Foto: Microsoft

Det behövs en ny typ av transatlantisk överenskommelse. Det uppger Microsofts chefsjurist Brad Smith apropå Safe Harbor-domen.

Publicerad

I en blogg utvecklar Brad Smith nu Microsofts syn på vad han kallar för Safe Harbor-kollapsen.

Bolagets chefjurist anser att man genast måste vidta ett antal små steg - men på sikt behövs en större omvälvning - för att hantera konsekvenserna av det kraschade regelverket.

"Regeringstjänstemän i Washington och Bryssel måste agera snabbt, och vi hoppas att Kongressen snart kommer att anta The Judicial Redress Act, så att européer kan få ha korrekt tillgång till amerikanska domstolar", skriver han i en blogg i veckan.

Lagstiftningen syftar bland annat till att ge andra länders medborgare ökade rättigheter när det gäller integritet och dataskydd i USA. Lagförslaget röstades i går tisdag igenom i Representanthuset, och går nu vidare till omröstning i Senaten.

Brad Smith skriver också att bolag likt Microsoft som - vid sidan Safe Harbor - också förlitar sig på EU:s standardkontraktsklausuler, modellkontrakt, nu bör stödja sig på dessa när man flyttar personuppgifter över Atlanten.

Men framöver måste det tillkomma en ny typ av transatlantiskt avtal, hävdar han.

”Det avtalet måste skydda människors privatliv i enlighet med deras lagar, medan man samtidigt försäkrar sig om att brottsbekämpande myndigheter kan skänka trygghet åt allmänheten, genom nya internationella processer för att snabbt och korrekt hämta ut personuppgifter i enlighet med de rätta lagstandarderna” skriver Brad Smith.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här