Lösningen på mobilt stopp i energihusen

2015-05-14 05:00  
De flesta av de boende i bostadsrättsföreningen Jublet i Stockholm kan bara ringa med mobilen om de går ut på balkongen. ”När vi tog upp problemet med Skanska för ett år sedan var det inte en så stor fråga. Men under det här året har Skanska, Ericsson och operatörerna insett hur stort problemet är”, säger Stig Vilhelmson, ordförande i föreningen. Foto: Jörgen Appelgren

Ett stort problem i energieffektiva hus är att det inte går att ringa från dem. Bostadsrättsföreningen Jublet i Stockholm är först med en lösning.

Tjocka betongväggar och metallfilm vid fönstren i energisparhus stoppar effektivt mobilsignalen. Det går vare sig att ringa eller surfa på mobilabonnemanget. I bostadsrättsföreningen Jublet i Hornsberg i Stockholm är en stor del av de boende drabbade. Föreningens undersökning visar att 90 procent av de svarande upplever stora svårigheter.

– Det är helt orimligt att inte kunna använda modern teknik i nya hus, säger Stig Vilhelmson, ordförande i bostadsrättsföreningen Jublet vars medlemmar bott i upp till 2,5 år i huset.

Ny Teknik har varit i kontakt med flera personer som har flyttat in i den här typen av hus och ingen har varit medveten om begränsningarna, även om de har varit kända för branschen länge.

– Det här är ett problem som bara växer. De flesta nya hus är av den här typen, säger Stig Vilhelmson.

I dag löser de boende situationen genom att ringa via Skype på wifi, andra genom att skaffa fast telefon. Men de flesta skulle föredra bara mobilabonnemang.

Bostadsrättsföreningen kontaktade byggherren Skanska. Tillsammans med bland annat Ericsson och Telia har ett pilotprojekt inletts, där föreningen testar Ericssons nya mobilmaster för inomhusbruk, Radio Dot System. Projektet har bara hållit på några veckor och bostadsrättsföreningen har ännu inte utvärderat resultatet.

Anders Neander, tekniskt ansvarig på Skanskas bostadsutvecklingsbolag Nya Hem, håller med om problembeskrivningen.

– Det är ett branschproblem och det har bara blivit större på senare år. Det är väldigt robusta och bra hus men man kan inte prata i mobilen, säger han.

Anders Neander medger att Skanska och byggbranschen inte har tagit problemet på allvar.

– Vi har duckat för frågan. Vi har inte förstått hur allvarligt det är.

Skanska upplever att teknikfrågan är löst, men anser att det finns flera frågor att reda ut.

– Men hur ska man bekosta installationen och kunna ta betalt? De boende anser att de redan har betalat, säger Anders Neander.

– Det går inte att göra det här utan operatörerna. Nu försöker vi hitta en ny affärsmodell för att hitta en rimlig fördelning av kostnaderna, säger Stian Kildal, produktchef för wifi och mobila företagslösningar på Ericsson.

Telia är den enda operatör som är med i pilotprojektet. För att det ska fungera bra måste alla stora operatörer vara med på tåget.

För de boende som omfattas av projektet, och som har Telia-abonnemang, går det nu bra att ringa och mobilsurfa.

– Nu ska vi utvärdera det hela tekniskt och sedan återstår affärsmässiga förhandlingar, säger ordförande Stig Vilhelmson.

Vem ska betala det hela?

– Det blir en förhandling.

Liten extra basstation fixar täckningen

  • Ericssons Radio Dot System lanserades för två år sedan. Det är radiobasstationer i miniformat som kan installeras inomhus och då förstärker mobilsignalerna så att det går att ringa och mobilsurfa.
  • Apparaterna liknar en liten puck och går inte att köpa som privatperson. De är från början tänkta att installeras av till exempel fastighetsägare för kontorshus eller köpcentrum.
Mer om: Energihus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer