”Kommunerna måste öka takten”

2016-03-15 05:00  
Kommuner och myndigheter måste snabba på sin digitaliseringsprocess för att Sverige ska fortsätta ligga i framkant som it-land, säger it-minister Mehmet Kaplan. Foto: Jörgen Appelgren

Sverige släpar efter i utvecklingstakt när det gäller digitalisering. En viktig orsak är att myndigheternas digitalisering går för långsamt, anser it-ministern som nu vill få fart på det digitala offentliga Sverige.

Digitalt först heter satsningen som ska snabba på kommuners och myndigheters digitala utveckling.

– 80 procent av kommunerna saknar i dag e-tjänster för företag, säger it-minister Mehmet Kaplan i en intervju med Digital Teknik.

Det här skapar framför allt problem för företag som behöver kontakta kommunen för att söka tillstånd eller göra anmälningar.

Just att förenkla för företagen är ett av de prioriterade områdena i regeringens satsning på digitalisering. Enligt Kaplan är det också en av de viktigaste faktorerna för att Sverige ska nå regeringens mål om att vara ett av världens ledande it-länder.

– Om man förenklar för företag i kontakter med myndigheter kan den tid och ork de använder till pappersarbete läggas på företaget, och de kanske kan anställa någon till.

Enklare digital administration ska alltså leda till att jobben blir fler, både genom att fler lockas att starta eget och att befintliga företag får lättare att växa.

Det handlar egentligen inte om tekniskt avancerade lösningar, men enligt ministern är det tillräckligt krävande att få på plats fungerande system för att hantera exempelvis företagskontakter digitalt till hundra procent.

Enligt Mehmet Kaplan digitaliserar kommunerna ibland bara halvvägs.

– De kommuner som är bäst på det här gör det från grunden, vilket gör att till exempel när ett tillstånd för en restaurang går ut får du ett sms eller mejl från systemet som säger ”för att söka på nytt, tryck här”.

Sedan kan ansökan behandlas i stora delar automatiskt, menar Kaplan.

Restaurangbranschen är först ut i ett planerat försök att få till bättre kommunikation mellan företag och myndigheter. De andra två områdena som prioriteras i första hand i regeringens digitala satsning är plan- och byggprocesser och livsmedelskedjan. Byggprocessen ska snabbas på och förenklas genom att bland annat myndigheter och byggherrar kan dela digital information enklare, där öppna tredimensionella kartor över hela Sverige är ett exempel som kan bli verklighet.

– Om Lantmäteriet släpper sin väldigt detaljerade karta för att visualisera hur en fastighet kommer att se ut på en viss plats så kan medborgarna se att ”ah, den byggnaden kommer inte alls skymma min utsikt”, säger ministern.

Mehmet Kaplan menar att många myndigheter sitter på data som de inte tänker på skulle kunna komma till användning även för andra.

– Kartor är ju enkla på det sättet att fristående innovatörer faktiskt kan bygga applikationer utifrån öppna data som myndigheterna har.

Digitaliseringen av livsmedelskedjan syftar främst till att ge konsumenterna tillgång till detaljerad information om matvarors ursprung och innehåll i bland annat e-nummer, genom qr-koder som kan läsas av med en smarttelefon i mataffären. Det här ska stävja matfusk, men också leda till att konsumenter kan göra medvetna val.

– Att börja med det här i Sverige är viktigt, för det kan leda till en efterfrågan här som sprider sig, säger Mehmet Kaplan.

I en ny rankning av EU-länderna ligger Sverige på tredje plats när det gäller digital utveckling, men Sverige tillhör också de länder som utvecklats minst digitalt sedan förra året. Enligt Mehmet Kaplan är det myndigheterna som släpar efter:

– Vissa är jätteduktiga, men många har fortfarande inte sett digitalisering som en grundläggande arkitektur, utan de ser det som en prioritering bland många andra.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Digitalt först

  • Digitalt först är ett samarbete mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som går ut på att driva på digitaliseringen inom utvalda områden.
  • Regeringen pekar ut sex huvudområden där digitalisering ska prioriteras: plan- och byggprocesser, förenklande för företag, livsmedelskedjan, miljöinformation, skola och e-hälsa.
  • Budget för satsningen är 45 miljoner per år 2015–2018.
  • Där ingår också finansiering av e-legitimationsnämnden och att stötta införandet av Mina meddelanden.

I samarbete med Digital Teknik

De här texterna har också publicerats i vårt nyhetsbrev Digital Teknik. Vill du läsa mer om digitaliseringen i samhället bör du skaffa en prenumeration, hitta ett bra erbjudande på digital-teknik.se!

Elsa Persson

Mer om: Digitalisering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer