Övriga nyheter

Kokande vatten ur kranen

Hela disken ren Electrolux diskmaskiner med ”Real life” diskar rent även om kastruller och glas blandats, och även om allt ligger dåligt staplat. Roterande munstycken, ”satellite spray arms”, varierar temperatur och tryck tills det är rent, men håller ner vattenförbrukningen. Sen rengör den sitt eget filter. Pris: 11 000 kronor.
Uppfinnaren bakom Quooker började redan 1970 experimentera med att få kokande vatten ur kökskranen. Först nyligen har det blivit en säljbar produkt. En varmvattenberedare under diskbänken levererar kallt, varmt och kokande vatten till en och samma kran. Med ett vrid på det barnsäkra greppet har man ögonblickligen kaffevattnet klart. Pris: Från omkring 15 000 kronor.
Du spiller – den slavar. Det är som Downton Abbey fast med en robot. LG:s Hombot Square sopar tålmodigt och kan även torrmoppa, och har ett turboläge för mattor. Den är extra bra i hörn och har dubbla kameror och inlärningsfunktion för bättre navigering. Städintervallerna kan programmeras. Testvinnare i Råd & Rön. Pris: 6 500 kronor.
Bosch Styline TAT8613 är inte som andra brödrostar. Den ska inte bränna dina skivor. Den ska inte heller hålla kvar dem inne i sin plåtmage. Med kvartsglas och ”mirror heating”, automatisk brödcentrering, upptiningsfunktion samt digital temperaturstyrning ger den rätt rost varje gång. ”Hi lift” tar upp brödet så att du slipper fiska med gaffeln. Den är kort sagt bröllopspresenternas Sgt. Pepper’s. Pris: 600 kronor.
Sedan Gustaf Dalén utvecklade Aga-spisen 1922 har den stått för klassisk matlagning i form av jättestekar och långkok. Nu har den kört rakt in i telefonens tidevarv. Den lilla versionen av Aga Total Control har stek-, sjud- och bakugn. Bakom den fjärde luckan sitter en kontrollpanel med pekskärm. Där kan plattor och ugnar programmeras för att vara redo för frukost och middag. Med tillbehöret Itotal Control kan den styras via appar och sms. Pris: 186 000 kronor.
Mikrovågsugnen har inte varit cool sedan 1980-talet. Funktionerna är ungefär desamma, mikrovågorna lika så. Candy vågar dock leka med färg och form, något som kanske kan höja bullvärmarens status något. Ego-25DCG finns i flera färger, har en effekt på 900 watt plus grill. Pris: 1 500 kronor.

Köket skulle kunna vara ett tråkigt praktiskt rum där man genom arbete omvandlar råvaror till hyfsat ätbar föda. Niklas Dahlin kikar på prylar som gör den kreativa samlingsplatsen där man utövar sin kulinariska hobby coolare.

Publicerad

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här