Kammarrätten slår fast: Du får visst ta gatubilder

2015-06-23 15:00  

Att filma med mobilkamera från bil eller cykel är inte kameraövervakning. Det slår kammarrätten fast. Domen ger Mapillarys grundare rätt mot Datainspektionen.

Malmöbolaget Mapillary erbjuder ett alternativ till Google och de andra nätjättarnas gatubilder. Men företaget kör inte runt i egna bilar och filmar som Google. Bilderna tas i stället av tusentals privatpersoner med Mapillarys app, och då kan det vara praktiskt att fästa mobilkameran med en sugpropp vid vindrutan eller på cykelstyret.

Men i Sverige är det inte tillåtet att köra runt med en vindrutekamera, en så kallad dashcam, utan tillstånd. En sådan kamera anses vara fast uppsatt utan att manövreras på plats – och det räknas som kameraövervakning.

Mapillarys Jan Erik Solem, vd och grundare, sökte tillstånd hos länsstyrelsen för att få klarhet. När han fick avslag överklagade han beslutet till förvaltningsrätten. I mars kom domen som gav honom rätt.

En kamera fäst i en sugpropp i ett fordon som rör sig är inte att betrakta som en uppsatt kamera, enligt förvaltningsrätten.

Datainspektionen överklagade domen till Kammarrätten i Göteborg, som ger Jan Solem rätt. Så här motiveras beslutet: Kameran aktiveras och hanteras på platsen där kameran är placerad. Och en kamera som manövreras på platsen faller inte under kameraövervakningslagen.

– Domen visar att regelverket behöver ses över efter hur världen ser ut i dag. Folk går runt med kameror överallt och regelverket måste ta höjd för det samtidigt som den personliga integriteten värnas, säger Jan Erik Solem.

Mapillary med två gånger på 33-listan

Mapillary tog sig in på Ny Tekniks 33-lista över Sveriges hetaste unga teknikbolag både i år och i fjol.

Hittills har fler än 20 miljoner bilder från 142 länder laddats upp i Mapillarys databas.

Ungefär 6 procent av bilderna kommer från Sverige.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer