Digitalisering
Kameran visar dina kort uppåt väggarna

När du tittar i sökaren ser du vad ditt sällskap sekunden senare kan se på vita duken. Nikons projektorkamera Coolpix S1000PJ med inbyggd projektor ändrar hur vi tittar på foton.
Ett vanligt vitt a4-papper räcker som projektionsyta när Ny Teknik testar projektorkameran. Ur ett hål där en vanlig kameras objektiv brukar sitta, flödar bilder och film. Det väcker förundran i vilket sällskap som helst att direkt visa de nyss tagna bilderna.
Du kan ha bildvisningar vid kaffebordet, i innertaket på bilen, i konferensrummet eller någon annan plats med en ljus relativt plan yta. Bildbyte och ljudvolym sköts bekvämt med en fjärrkontroll.
Datorn behövs inte längre, utom möjligen för att flytta bilder till kameraprojektorn. Med flera minneskort, redigering och sortering av bilderna med de inbyggda programmen i kameran, behövs datorn bara vid mera avancerad redigering eller bilddistribution.
Projiceringen kan bli skakig om kameran inte ställs på bord eller sätts i stativ. Då missar man dock möjligheten att för hand vrida kameran när bilderna ligger på höjden. Men det går att rotera bilderna i förväg.
En sådan här liten "picoprojektor" har svag ljusstyrka, så det krävs halvdunkel i rummet för att kunna se på bilder eller filmer.
Färgerna blir också något bleka. Tekniken tillåter inte bättre med tanke på batteridrift och det lilla formatet på utrustningen. Det saknas också möjlighet att korrigera för trapetsformade bilder när projektorn inte står vinkelrätt mot projektionsytan.
Bilden kan zoomas in, men det enda sättet att ändra projektionsstorleken är att flytta kameran.
Fiffiga effekter som bakgrundsmusik, bildväxling och animeringar livar upp bildvisningen, åtminstone tills man tröttnar på de få effekter som finns tillgängliga.
Det är bra att fjärrkontrollen kan styra kameran vid fotografering, men man blir sur på att internminnet bara är 36 megabyte på en kamera för drygt fyra tusen kronor.
Själva kameran är ordinär och är svår att hantera om man ska göra inställningar utöver de automatiska exponeringslägen som finns. Små knappar och det virrvarr av menyer som dagens pocketkameror har, gör den till en ren hobbykamera.
Ansiktsigenkänning, utlösare när någon ler, skydd mot blinkningar i gruppbilder och uppmjukning av hudtoner hjälper amatörfotografen.