”Just nu har jag ingen backup av mina bilder”

2015-09-15 13:17  
Leona, Maria och Noma Odelberg Giertz kollar på sommarens bilder på Ipaden. Foto: Ola Jacobsen

Ny Teknik träffar delar av familjen Odelberg Giertz när de sitter och tittar igenom bilderna från semestern för att höra hur de hanterar sin bildskatt.

Både Maria Odelberg Giertz och hennes man fotograferar dagligen, framför allt minnesbilder från vardagen. Men under sommaren har de tagit ännu fler bilder än vanligt.

– Vi var bland annat i fjällen och vandrade, så det är mycket bilder på barnen och fjällen.

Även om de har en systemkamera fotograferar de sedan några år bara med sina mobiler och surfplattor.

– Det känns enklare eftersom jag alltid har den med mig, säger Maria Odelberg Giertz.

Bilderna brukar ligga kvar på telefonen tills den blir full. Vissa hamnar på Instagram och Facebook men originalfilerna ligger kvar på telefonen tills den säger att minnet är fullt. Maria kopierar över de nya bilderna varje gång hon kopplar mobilen eller surfplattan till datorn.

– Det kommer upp en ruta som frågar om jag vill göra det. Det blir lite manuellt jobb och alla bilder hamnar bara i en enda mapp på datorn, säger Maria Odelberg Giertz. Just nu ligger det 16 000 bilder där.

– Jag har jättehöga ambitioner om att göra fotoböcker och printa massor av bilder, som jag sedan aldrig gör. I och för sig är jag bra på att ta de allra bästa bilderna, kanske några om året, och göra 50 × 70-printar och sätta upp på fotoväggen hemma.

I lägenheten har familjen en lokal nätverkslagring från Apple, Time Capsule, men efter en ominstallation slutade den fungera, så den används inte längre för backup av bilder.

– Så just nu har jag ingen backup av mina bilder. Det är klart att jag är rädd emellanåt att datorn ska paja. Då skulle allt vara borta.

Läs Ny Tekniks test av molntjänster:

Läs mer: Välj rätt moln för alla dina bilder

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Ola Jacobsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer