En miljon solfångare med statligt stöd

2016-01-28 05:00  

Solfångare ger varmvatten i fattiga områden och hjälper till att minska efterfrågan på el. Till 2019 ska drygt en miljon installeras med statligt stöd.

I en industrilokal i en nystartad inkubator för företag inom förnybar energi fem mil norr om Kapstaden visar entreprenören Christopher Jacobus upp sin nyutvecklade solfångare.

Under en glasskiva värms vattnet upp och samlas i en isolerad tank. Han förklarar att tekniken långt i från är ny, men att han har anpassat konstruktionen för Sydafrika. Det betyder framförallt att den är robust och enkel att reparera om den skulle gå sönder.

– Det enda du behöver är en skruvmejsel och lim, säger han

Produktionen uppgår till ungefär 500 solfångare i månaden. Marknaden har hittills varit lite trög och det finns gott om konkurrenter, men Christopher Jacobus tror på ett rejält uppsving. Med start i år ska den sydafrikanska staten subventionera 1,25 miljoner solfångare till 2019.

Målet är att ge tillgång varmvatten i fattiga områden, men solfångarna ska också bidra till att minska efterfrågan på el och därmed minska belastningen på Sydafrikas krisande elsystem. I ett första steg ska 100 000 solfångare installeras till mitten av 2017.

– Där ska jag vara med, säger Christopher Jacobus och tillägger att chanserna är goda eftersom staten kräver att minst 70 procent av tillverkningen ska ske i Sydafrika. Med en egenutvecklad kollektor har han en fördel jämfört med konkurrenter som köper vakuumrör från Kina.

Målet är att bli en av Sydafrikas ledande tillverkare och även börja exportera till grannländerna. Att inte ta till vara på solen är vansinne, anser han.

– Den är ju gratis. Jämför det med vad det kostar att bygga nya kraftverk.

Marie Alpman

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer