"Dags att ta patentstölder på allvar"

2013-07-04 14:45  
Foto: Monica Kleja.

Patentskyddet för enskilda innovatörer måste stärkas. Det menar ett tiotal uppfinnare, bland dem Håkan Lans, i ett upprop till bland andra regeringen.

”Idag är det praktiskt talat riskfritt att stjäla uppfinningar”, skriver en rad svenska uppfinnare och entreprenörer i ett upprop som i dagarna lämnats över dels till regeringen, dels till socialdemokraterna i riksdagen.

Bland innovatörerna bakom uppropet märks Håkan Lans och Johan Ullman, som bägge upplever segslitna patenttvister med stora bolag.

- Se till att paragraf 37 i patentlagen, som förbjuder patentstölder, tas på allvar. Gör man inget blir det inga nya industriföretag, sa Johan Ullman i dag torsdag i Visby.

Enligt uppfinnarna har inget hänt som stärker enskilda uppfinnares möjligheter att skydda sina patent sedan 2008.  Då tillsatte regeringen två nya åklagare som särskilt skulle ägna sig åt så kallade immaterialrättsbrott.

-Sedan dess har dock bara en enda patenttvist utretts av åklagarna, säger moderaten Andreas Norlén, jurist, riksdagsledamot och medlem av konstitutionsutskottet, som följer tvisterna.

Det är på tok för lite, anser han. Han hoppas att regeringens utredare som ser över patentlagen ska föreslå en sänkning av tröskeln för att väcka åtal i patenttvister. 

Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Jennie Nilsson har redan hunnit bestämma ett möte med uppfinnarna och påpekar att s i riksdagen redan föreslagit att patentskyddet ska ses över.

- Det finns uppenbara brister i skyddet, säger hon och är skarpt kritisk till regerings politik på området.

- Det har gjorts små försök att agera men man har inte tagit frågan på allvar, säger hon.

Socialdemokraterna vill bland annat undersöka om det finns möjligheter att införa en patentförsäkring. Dessutom vill man utreda om Ekobrottsmyndigheten ska ges ökade befogenheter att ta sig an enskildas patenttvister.

Följande personer står bakom kraven:

Arvid Carlsson, professor emeritus, nobelpristagare

Håkan Lans, uppfinnare och teknologie hedersdoktor

Johan Ullman, uppfinnare och läkare

Lars Wern, uppfinnare, European Patent Attorney

Anders Widgren, uppfinnare och FoU-chef

Conny Gustavsson, uppfinnare och entreprenör

Anders Rosén, uppfinnare och entreprenör

Kenneth Palmestål, uppfinnare och entreprenör

Pers-Lars Larsson, uppfinnare och entreprenör

Mer om: FoU Patent

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer