Digitalisering

Barnens surfande kan ge allergi

Ett barn spelar på en surfplatta. Foto: Jessica Gow / TT
Ett barn spelar på en surfplatta. Foto: Jessica Gow / TT

Hemelektroniken är en allergifara. I USA har en elvaårings allergi knutits till hans flitiga Ipadanvändande.

Publicerad

– Det är många laptops som avger nickel i en sådan stor mängd att det har orsakat besvär, säger Carola Lidén, professor vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet.

Nyligen gjorde hennes medarbetare en undersökning av 34 bärbara datorer av olika märken. Studien visade att två av fem datorer gav utslag i forskarnas nickeltester och därmed kan anses utgöra en allergirisk.

Ett konkret fall av ett barn som har drabbats av nickelallergi av hemelektronik rapporteras också nu i tidskriften Pediatrics. En elvaårig pojkes besvärande hudutslag spårades på ett sjukhus i USA till det dagliga användandet av en surfplatta från Apple av äldre modell.

Utslagen var så allvarliga att pojken fick stanna hemma från skolan men läkte snart då delar av Ipaden täckts för att minska hudkontakten med metallen.

Nickel är den vanligaste orsaken till kontaktallergi. Utöver elektronik finns flera andra vanliga källor i vardagen - till exempel nycklar, smycken och dörrhandtag.

Inom EU har det införts regler som Lidén hoppas kan minska risken att få nickelallergi av elektronik. I dag är närmare var femte kvinna och tre procent av männen i unionen drabbade.