Torra marker ökar risk för gräsbrand

2020-03-23 15:06  
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

SMHI meddelar att det råder risk för gräsbrand i nordvästra Götaland och sydöstra Svealand. Senaste tidens delvis soliga väder och torra marker ligger bakom varningen.

– Man ska vara försiktig om man exempelvis är ute och ska elda eller vill grilla, om man röker eller använder maskiner som ger gnistor. För gnistor kan lätt spridas och ta eld i skog och mark, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Riskområdet sträcker sig från Jönköpings län i söder till Uppsala län i norr och från Västra Götalands län i väst till Stockholms län i öst.

– När det gäller gräsbrandsrisk är det främst det översta skiktet som är viktigt. Om vi tittar på kortare sikt så ser det ut som att i morgon och kanske till och med på onsdag kan det fortfarande vara risk i de här områdena, avslutar Sofia Söderberg.

Mer om: Torka SMHI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer