Svenska klimatutsläppen minskar inte

2019-05-09 15:13  
Ingen minskning i de svenska klimatutsläppen. Foto: TT

Utsläppen av växthusgaser från Sverige ökade förra året till totalt 63,8 ton - ett halvt ton mer än föregående år, visar preliminär statistik från SCB.

Samtidigt som målet om en årlig minskning på fem procent inte nås tror Naturvårdsverket på en skjuts i statistiken när bland annat tillverkningsindustrin blir grönare.

Utsläppen av växthusgaser från Sverige ökade förra året till totalt 63,8 miljoner ton – ett halvt miljon ton mer än föregående år, visar preliminär statistik från SCB.

Resultatet följer trenden de senaste fyra åren, med mer eller mindre oförändrade utsläppsnivåer och fortsatt växande tillväxt.

Energiutsläppen ökar mest

Tillverkningsindustrin är den bransch som står för störst utsläpp, nästan en fjärdedel, tätt följd av transportindustrin. Förra året var däremot utsläppsökningen som störst inom energibranschen.

Läs mer: WWF: För lite görs för miljön i Arktis

Även Naturvårdsverket har kartlagt utsläppen från förra året, men då enbart räknat med utsläpp som skett i Sverige. Även där ökar utsläppen något (0,9 procent) till 53,1 miljoner ton växthusgaser.

– Det pekar inte alls åt rätt håll. Vi behöver en snabb omställning för att nå klimatmålen 2045, säger Anna-Karin Nyström, chef för klimatmålsenheten på Naturvårdsverket.

”Ett jättesprång”

Sverige har som mål att från och med 2045 inte släppa ut mer växthusgaser. För att nå dit behöver utsläppen minska med mellan fem och åtta procent årligen. Anna-Karin Nyström pekar ut flera branscher där miljöomställningen kan göra avtryck på utsläppen.

– Stålindustrin står i dag för tio procent av de totala utsläppen. När omställningen sker i exempelvis den branschen kommer det bli ett jättesprång.

Mer än 25 år återstår och med det mycket arbete. Och frågans allvar blir tydligare i takt med att högen av klimatrapporter växer.

Läs mer: Båtarna större miljöbov än flygen: ”Dubbelt så höga bränsleförbrukningar”

Stor tilltro sätts till den klimathandlingsplan som regeringen ska presentera i höst med nya regler och lagar som ska underlätta klimatomställningen för både näringslivet och privatpersoner.

Anna-Karin Nyström upplever att näringslivet vill vara med på resan mot ett mer hållbart samhälle, något som ses som en konkurrensfördel.

– Vi är ett relativt litet land sett till utsläpp. Om vi kan föregå med gott exempel och skapa ett land som människor vill bo i, med elektrifiering och ren luft, kommer det även leda till en blomstrande industri.

Rättad: Ordet miljoner adderat till utsläppsmängden.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer