Satsa på en elcykel under granen

2017-11-21 13:02  
Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT

Elcykeln är årets julklapp 2017 enligt HUI Research. Den som vill ge bort en får dock räkna med att gräva djupt i plånboken. Det är en julklapp som kostar omkring 10 000 kronor.

(Artikeln har uppdaterats)

– Elcykeln kostar en del, så är det. Men vi tror att man ska ställa den kostnaden mot bilen eller ett årskort i kollektivtrafiken. Det är en observation från oss och inte en rekommendation om julklapp, säger Sophie Nilsonne, analytiker på HUI Research.

HUI Research motiverar valet med att elcykeln "speglar de svenska konsumenternas ökande klimatmedvetenhet, vilja att ta hand om sin hälsa samt önskan att vara fri, flexibel och stundtals bekväm".

Mer än var tionde cykel som säljs i Sverige i dag är en elcykel. Den har också gått från att vara en exklusiv vara till att nå en bred målgrupp, enligt HUI Research, som utser årets julklapp.

Förra året såldes 45 000 elcyklar i Sverige och under innevarande "cykelår" har försäljningen ökat med över 50 procent.

– Vi hoppas också att med ett ökat användande och med teknisk utveckling så kan priset gå ned, säger Nilsonne.

Det är en årets julklapp som ligger i tiden, enligt Klas Elm, som är vd för både Svensk cykling och Elektronikbranschen.

– Det är roligt, bra för samhället och bra för de som tar cykeln i stället för passiva transportsätt. De har prickat rätt, säger han.

TT: Men är det inte en ganska dyr julklapp?

– Så väldigt dyr är den inte. Dessutom, om man köper den som julklapp nu kan man få tillbaka 25 procent av kostnaden. Så sett hjälper regeringen tomten lite grann, säger Elm.

Elcykeln har hamnat i det politiska rampljuset. I regeringens budgetförslag för 2018 föreslås en premie för elcyklar som en stor del i en klimatsatsning. Det kan innebära att staten står för en fjärdedel av kostnaden för elcyklar, men max 10|000 kronor per fordon.

Stockholms stad är dessutom på väg att ersätta 1|500 hyrcyklar med 5|000 eldrivna varianter.

Försäljningen kan mycket väl få ytterligare en skjuts i och med utnämningen till årets julklapp, tror Klas Elm.

– De som möjligtvis ännu inte har noterat elcykelhajpen kanske kan göra det. Det är redan ett väldigt ryck i försäljningen, men på marginalen kan nog några till uppmärksammas.

Förra året var det VR-glasögonen som utsågs till årets julklapp och bland tidigare exempel finns DVD-spelaren (år 2000), råsaftscentrifugen (2013) och bakmaskinen (1988).

Men det finns också utmärkelser som, precis som i år, sammanfaller med ekonomisk-politiska beslut. 1993 var det en doft (parfym) och det året togs punktskatten på kosmetika bort. 2002 var det kokboken och då sänktes bokmomsen.

Mer om: Elcykel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer