Regeringen satsar budgetmiljarder på klimat och miljö

2017-09-04 11:22  
Klimat- och vice statsminister Isabella Lövin cyklar på en elcykel utanför Rosenbad i Stockholm. Regeringen gär en stor miljösatsning i kommande budget som bland annat innebär bonus för just elcyklar. Foto: Erik Simander / TT

Regeringen vill lägga ytterligare 2,8 miljarder kronor på miljö och klimat i budgeten för 2018. Bland annat föreslås en premie för billigare elcyklar och elmopeder.

– I dag presenterar vi de största investeringar någonsin i ett grönt samhällsbygge, säger klimat- och biståndsminister Isabella Lövin (MP) vid en presskonferens.

Totalt finns åtgärder inom klimat- och miljöarbetet på sammanlagt fem miljarder kronor i budgeten för 2018, men satsningar på omkring 2,1 miljarder har presenterats tidigare. Till exempel åtgärder för ett renare hav, för solceller, för fler laddstolpar och på det så kallade industriklivet.

Satsningarna omfattar många olika åtgärder och omfattar flera utgiftsområden i budgeten.

De ytterligare omkring 2,8 miljarder kronorna ska till stor del användas för att utöka redan pågående satsningar, som till exempel ”klimatklivet” med stöd för kommunala klimatinvesteringar. Anslaget för allmän miljö- och naturvård höjs också, likaså anslagen för skydd av värdefulla skogar. Stödet för energi- och klimatrådgivning för hushåll och företag utökas.

Läs mer:

Läs mer: Regeringen höjer bonusen för supermiljöbilar

Lövin uppger att miljarderna används till både stora strukturella reformer för att ställa om samhället och till åtgärder som ska göra det lättare för hushållen att leva klimatsmart. Det får inte får vara ångestfylld att leva klimatsmart, enligt henne.

– Det ska vara enkelt billigt och roligt, säger hon.

Ett nytt förslag är en elfordonspremie som kostar staten 350 miljoner kronor och som ska gynna köp av elcyklar och elmopeder.

Läs mer:

Läs mer: Mer svenska biståndspengar till klimat och miljö

Exakt hur premien ska utformas återkommer regeringen till. Utgångspunkt är en premie på 25 procent för de vanligaste elfordonen, men max 10 000 kronor per fordon.

Av de fem miljarderna går 1,4 miljarder till investering för ”omställning i hela Sverige”, 1,2 miljarder till åtgärder för att nå ett fossilfritt Sverige, 0,56 miljarder kronor till åtgärder för ”levande städer”, en miljard till ”renare hav och miljö” och 0,8 miljarder till internationellt utvecklingsarbete.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer