Ovanligt varmt vinterväder i Arktis

2018-03-01 10:14  
Arktis nordvästpassage under sommaren 2017. Foto: TT / AP Photo / David Goldman

Sverige och mycket av övriga Europa har just nu bistert vinterväder. Samtidigt har det varit ovanligt höga temperaturer i Arktis den senaste tiden – och havsisen är nere på en av sina lägsta nivåer hittills.

Det framgår av statistik från National Snow and Ice Data Center i USA. Temperaturerna i januari över den arktiska oceanen låg cirka tre grader eller mer över genomsnittet.

Den största avvikelsen uppmättes i Karahavet och Barents hav vid Svalbard där temperaturen var drygt nio grader över genomsnittet.

Mildvädret har fortsatt nu i februari. Vid Grönlands nordspets har man till och med noterat flera plusgrader vid några tillfällen, vilket är cirka 30 grader över normaltemperaturen.

– För att vara Arktis är det exceptionellt höga temperaturer, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet.

Läs mer: SMHI efterlyser plan för högre nivåer i Sveriges största sjöar

Havsisen täckte i januari 13,06 miljoner kvadratkilometer, vilket var 1,36 miljoner kvadratkilometer under genomsnittet för basperioden 1981-2010 och 110 000 kvadratkilometer under januarigenomsnittet för 2017 – vilket i sin tur var den lägsta utbredningen som dittills uppmätts för månaden.

Det är framför allt i Karahavet och Berings hav som isen har tagit stryk.

Även i Antarktis, där sommar nu råder, är isen nere på mycket låga nivåer. Under januari var utbredningen den näst lägsta som uppmätts.

I kontrast till detta har vintervädret i Europa varit relativt hårt på sista tiden, och i Sibirien låg temperaturerna cirka fyra grader under genomsnittet i januari. Nordamerika hade en rejäl köldknäpp tidigare den här vintern.

Läs mer: Forskare: Klimatförnekare ett problem även i Sverige

De ovanliga kontrasterna har fått vissa att tala om upp- och nervända världen. Frågan är vad det är som händer.

– Luftmassorna sitter annorlunda än vad de brukar göra, säger Rummukainen.

Vissa klimatmodeller har antytt att sådana här svängningar kan bli vanligare i takt med klimatuppvärmningen.

– Fast man kan inte vara helt säker på att så är fallet just nu. För att kunna säga något säkert behöver vi fler datapunkter, säger Rummukainen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt