Oenighet i EU om framtiden för utsläppsrätter

2017-10-12 16:04  
Foto: Alamy

Framtidens handel med utsläppsrätter är fortfarande oviss sedan EU-länderna och EU-parlamentet fortsatt är oense efter tuffa förhandlingar i mer än ett halvår.

Kanske inte nu – men snart, är gissningen om när parterna kan komma överens.

Förhoppningen har länge varit att torsdagens så kallade trilogförhandling i Bryssel ska bli den sista. Det är dock fortsatt starkt osäkert om förhandlarna från EU-kommissionen, medlemsländerna och parlamentet kan nå i mål den här gången heller.

– Jag tror att det är svårt att göra det. Just nu ser jag inte riktigt tillräckligt mycket svängrum för att vi ska kunna landa detta i dag, säger svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C) som tillhör parlamentets huvudförhandlare.

Läs mer:

Läs mer: Tung strid om utsläppsrätter i EU

Federley anser att EU-länderna fortfarande har ett för ”snävt” mandat, exempelvis vad gäller den så kallade innovationsfonden, där utsläppsrätter placeras för att kunna stötta nytänkande företag och industrier.

– De har inte riktigt öppnat för någonting som vi kan vara nöjda med utan har stoppat in att det ska vara regional balans för de medlen, vilket är en position som är rätt långt från parlamentet, som säger att det är de bästa projekten som ska få pengarna, säger Federley.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt