Nya produkten från Tjernobyl – vodka

2019-08-09 10:02  

Ett forskarlag har tagit fram en vodka som tillverkats på råg och vatten från den avstängda zonen kring det havererade kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina, rapporterar BBC.


Forskarna har arbetat i området i flera år för att undersöka hur området har återhämtat sig sedan kärnkraftsolyckan som inträffade i april 1986. De påbörjade vodkaprojektet genom att odla råg på en bondgård i den avstängda zonen, och bestämde sig sedan för att använda den till att framställa vodka.

Vodkan, som fått namnet Atomik, ska inte innehålla förhöjda strålningsnivåer.

Forskarna hoppas att den strålningsfria vodkan visar hur marken kan användas i ekonomiska syften.

– Vi kan använda den på olika sätt och vi kan producera någonting som är helt rent från radioaktivitet, säger Gennadij Laptev vid hydrometeorologiska institutet i Kiev till BBC.

”Den viktigaste flaskan sprit i världen”

Brittiska University of Portsmouth har deltagit i arbetet.

– Jag tror att det här är den viktigaste flaskan med sprit i världen då den kan bidra till en ekonomisk återhämtning för dem som lever kring de övergivna områdena, säger Jim Smith, professor i geografi och geovetenskap vid University of Portsmouth på universitetets hemsida.

Intäkter från försäljningen ska gå till att stödja samhällen omkring den stängda zonen.

TT / Ny Teknik

Mer om: Tjernobyl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer