Ny app digitaliserar återvinningen med pant på plastpåsar

2018-08-01 14:02  

Appen PantaPåsen kan göra det möjligt för butiker att ta ett större ansvar för sina förpackningar.

I går lanserades en ny app med syftet att minska nedskräpningen och öka återvinningen. Appen PantaPåsen ska uppmuntra konsumenter att ta sig till återvinningsstationen.

– Sverige kan nu visa att det finns ett sätt att panta med hjälp av ett digitalt återvinningssystem, säger Suwar Mert, vd och grundare av PantaPåsen.

Läs mer: Fler Hemköpsbutiker inför pant på plastpåsar

De återvinningsbara påsarnas streckkoder scannas av med mobiltelefonen, men för att kunna scanna måste konsumenten befinna sig vid återvinningsstationen. I appen kan man sedan välja att sätta över pengarna till sitt bankkonto eller skänka till välgörenhet. Pantvärdet är en krona för en liten påse och två kronor för en stor.

Lanseras i Stockholm

De butiker som säljer påsarna är till att börja med Apoteket Mall of Scandinavia, Apoteket Björnen på Folkungagatan i Stockholm och Apoteket Kungsmyntan på Drottningholmsvägen i Stockholm.

PantaPåsen för diskussioner med fler företag, och meningen är att man som konsument så småningom ska kunna panta de flesta hushållsprodukter som mjölkförpackningar, ketchupflaskor och brödpåsar.

– I appen kan användarna följa sin resa och se hur mycket de bidrar till miljön. Det ger även butiker en chans att ta ansvar för sina förpackningar, säger Suwar Mert.

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer