Klimatet större hot än terrorism och cyberattacker

2019-02-11 07:05  
I oktober släppte FN:s klimatpanel ytterligare en rapport som visar på det akuta behovet att hålla nere den globala uppvärmningen. Foto: John Mcconnico / TT

Klimatförändringar ses globalt som det största säkerhetshotet, följt av terrorism och cyberattacker, enligt en undersökning utförd av den amerikanska oberoende tankesmedjan Pew Research Center.

Samtidigt är ett växande antal länder oroliga för USA:s makt och inlyftande.

Människor världen över är i stort sett överens om att klimatförändringar utgör en stor risk för framtiden. Undersökningen från Pew Research Center genomfördes i 26 länder och i tretton av dessa listar invånare klimatförändringar som det största globala hotet. Oron över klimatförändringar har ökat starkt sedan 2013, med tvåsiffriga procentuella ökningar i länder som USA, Mexiko, Frankrike, Storbritannien, Sydafrika och Kenya.

Men global uppvärmning är bara en av många problem. Terrorism, särskilt från IS, och cyberattacker ses också av många som stora säkerhetshot.

Makt i USA hotar

I åtta av de undersökta länderna, inklusive Ryssland, Frankrike, Indonesien och Nigeria, ses IS som det största hotet. I fyra länder, däribland Japan och USA, ser människor cyberattacker från andra länder som deras största internationella angelägenhet. Även Nordkoreas kärnvapenprogram bekymrar. I ett land, Polen, uppges rysk makt och inflytande som det största hotet.

Läs mer: Forskare larmar: Klimatkaos närmare än väntat

Den största förskjutningen i åsikter handlar om oron för USA:s makt – en median på 45 procent tycker att USA:s makt och inflytande utgör ett hot. 2013, när Barack Obama var president, var den siffran 25 procent.

I undersökningen har 27 612 personer i 26 länder tillfrågats mellan maj och augusti 2018 .

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer