Italienarna vill förvandla gamla blöjor till byggmaterial

2018-12-20 15:17  
Globalt hamnar mer än 20 miljoner ton av blöjorna på tippar bland allt övrigt avfall. Foto: Fater Smart

Nära Venedig ligger världens första storskaliga anläggning som kan plocka isär och återvinna allt material ur begagnade blöjor. Tanken är att cellulosa, plast och superabsorberande polymer ska bli nya byggmaterial.

Beräkningar uppskattar att en bebis hinner förbruka 6 000 blöjor innan pott-träningen är avklarad – och de bygger ett ständigt växande berg. Globalt hamnar mer än 20 miljoner ton av blöjorna på tippar bland allt övrigt avfall. Ett sätt att hantera problemet är att bränna dem till fjärrvärme – men Fater Smart hanterar produkten på ett nytt, storskaligt sätt.

Bolagets anläggning i italienska Treviso sägs vara den första i världen som i industriell skala kan återvinna 100 procent av blöjornas olika material. I den patenterade processen torkas och steriliseras de. Därefter delas blöjan upp i sina beståndsdelar – cellulosa, plast och superabsorberande polymer. Man tar också hand om sanitetsbindor och tamponger. Även de utgör ett stort problem – som exempel på volymerna kan nämnas att Nordamerika måste ta hand om 1,3 miljoner ton sanitetsprodukter årligen.

Tidigare har liknande ett försök gjorts av brittiska Knowaste, men lönsamheten för deras anläggning i Holland bar sig inte. Som mest kan anläggningen nära Venedig hantera cirka 10 000 ton avfall från omkring en miljon människor, men hittills är man bara uppe i en tredjedel av maxkapaciteten. Varje ton ger 150 kilo cellulosa, 75 kilo plast och 75 kilo superabsorberande polymer. Tanken är att råvarorna som italienarna utvinner ska användas inom byggindustrin. Det skulle exempelvis kunna vara som en del i beklädnader för hus, eller för att plasta in kablar.

Läs mer: Så ska LKAB utvinna gödsel ur gruvavfallet

Problemet är att italiensk lag i dag inte tillåter att råvarorna används då de klassas som avfall. Bolaget hoppas dock få till en lagändring, och de poängterar att det är en väldigt praktisk källa då många av landets regioner redan har en etablerad insamling som skiljer ut blöjor och sanitetsprodukter från annat avfall. Från 2020 ska ett bioraffinaderi i Amsterdam ha en process färdig som kan förvandla materialet till nedbrytbara plastprodukter och gödsel.

En extra bonus med satsningen i Treviso är de minskade CO2-utsläppen, som årligen motsvarar 100 000 bilar som tas ur trafik. Nu har Kina meddelat att man inte längre kommer tillåta import av sopor, och högre upp i näringskedjan har man uppenbarligen känt trycket på att hitta en hållbar lösning. För själva Fater Group och bolagets anläggning är ett samarbete mellan den italienska vårdkoncernen Angelini och Procter & Gamble, som står bakom varumärkena Pampers och Tampax – med nära 27 procent av den globala blöjmarknaden. Det rapporterar Green Optimistic.

John Edgren

Mer om: Blöjor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer