Miljö

Italienarna vill förvandla gamla blöjor till byggmaterial

Globalt hamnar mer än 20 miljoner ton av blöjorna på tippar bland allt övrigt avfall. Foto: Fater Smart

Nära Venedig ligger världens första storskaliga anläggning som kan plocka isär och återvinna allt material ur begagnade blöjor. Tanken är att cellulosa, plast och superabsorberande polymer ska bli nya byggmaterial.

Publicerad

Beräkningar uppskattar att en bebis hinner förbruka 6 000 blöjor innan pott-träningen är avklarad – och de bygger ett ständigt växande berg. Globalt hamnar mer än 20 miljoner ton av blöjorna på tippar bland allt övrigt avfall. Ett sätt att hantera problemet är att bränna dem till fjärrvärme – men Fater Smart hanterar produkten på ett nytt, storskaligt sätt.

Bolagets anläggning i italienska Treviso sägs vara den första i världen som i industriell skala kan återvinna 100 procent av blöjornas olika material. I den patenterade processen torkas och steriliseras de. Därefter delas blöjan upp i sina beståndsdelar – cellulosa, plast och superabsorberande polymer. Man tar också hand om sanitetsbindor och tamponger. Även de utgör ett stort problem – som exempel på volymerna kan nämnas att Nordamerika måste ta hand om 1,3 miljoner ton sanitetsprodukter årligen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här