Hormonstörande miljögift på Mälarens botten

2019-01-15 14:31  
Öar i sjön Mälaren. Foto: TT

Halterna av miljögifter i Mälarens bottnar har minskat, men inte tillräckligt. Främst är det ämnet tributyltenn (TBT) som drar ner vattenkvaliteten. Ämnet har hormonstörande egenskaper som djur som lever i vattnet.

"Det krävs mycket små mängder för att förorena ett vatten. Det räcker med att tio kilo TBT fördelas över Mälaren för att gränsvärdet ska överskridas i hela sjön", säger Håkan Johansson, miljöutredare vid länsstyrelsen i Stockholms län, i ett pressmeddelande.

TBT är sedan 1989 förbjudet i Sverige. Tidigare användes ämnet som substans i båtbottenfärg. Länsstyrelsen i Stockholms län skriver att alla båtar med giftiga bottenfärger måste saneras på ett säkert sätt och TBT som finns i marken vid båtuppläggningsplatser tas om hand.

Mälaren är dricksvattentäkt för drygt två miljoner människor.

Undersökningen har genomförts av länsstyrelserna runt Mälaren och prover har tagits från 42 platser från väst till öst i hela sjön. Målet är att nå god ekologisk och kemisk vattenstatus senast år 2027.

Mer om: Miljögifter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer