Granskning visar: Förbjudna ämnen i många handtag

2017-04-04 08:04  
Vissa mjuka handtag till exempelvis barnvagnar, verktyg och träningsredskap innehåller förbjudna ämnen, visar myndighetens granskning. Foto: Alamy

Verktyg, gummiskrapor, träningsredskap, barnvagnar, cyklar och mopeder. Mjuka handtag finns nästan överallt. Vissa innehåller cancerframkallande ämnen, visar en granskning av Kemikalieinspektionen.

Syftet med stickprovskontrollen var att kontrollera förekomsten av polycykliska aromatiska kolväten (PAH), en grupp ämnen som kan vara cancerframkallande.

– PAH:er är egentligen en restprodukt från petroleum när man tillverkar plast eller syntetiskt gummi, säger Camilla Westlund, inspektör vid Kemikalieinspektionen.

Ämnena är färglösa, men finns i bland annat svart sot, varför inspektionen riktade in sig på mjuka produkter av svart gummi eller plast. I undersökningen ingick 58 produkter och i fem av dessa hittades förbjudna PAH:er och i samtliga andra hittades PAH:er som ännu inte har reglerats, men där misstanke om cancerframkallande egenskaper finns.

– Det var lite förvånande att vi hittade dem i samtliga produkter, säger Camilla Westlund.

Bland annat hittades förbjudna ämnen i en hammare från Jula, en gummiskrapa från Granngården och XXL samt i diverse gummihandtag till cyklar, mopeder och träningsredskap.

– Hammaren innehöll både förbjudna PAH:er samt kortkedjiga klorparaffiner och otillåtet höga halter av bly, säger Camilla Westlund.

Kortkedjiga klorparaffiner, som misstänks vara cancerframkallande och skadar vattenlevande organismer, hittades även i en yogamatta.

TT: Men hur ska jag som konsument veta om en produkt innehåller förbjudna ämnen eller inte?

– Det är omöjligt. Det går inte att se på dem. För PAH:er kan man lukta på dem, eftersom de kan lukta starkt. I slutändan är det företagens ansvar att det finns system för att säkerställa att det inte hamnar förbjudna ämnen på marknaden.

Den aktuella undersökningen resulterade i att totalt åtta företag anmäldes till åklagare för misstänkta miljöbrott och är en del av inspektionens handlingsplan om en "giftfri vardag".

– Det är vår målsättning och vi gör så gott vi kan, men det är också upp till företagen att leverera, säger Camilla Westlund.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer