Getter ska rädda Kalifornienstaden Nevada från bränder

2019-01-15 08:05  
En insamling har startats för att hyra in getter som kan beta bort sly och buskar, på så sätt ska risken för storbränder minska. Foto: TT

Med storbrandskatastrofen Camp Fire i färskt minne tar invånarna i den lilla Kalifornienstaden Nevada till ett något udda grepp: En insamling har startats för att hyra in getter som kan beta bort sly och buskar.

Insamlingen, som går under namnet Goat Fund Me (ungefär Finansiera geten), syftar till att hyra in hjordar med getter som kan säkra stadsägd mark i det lilla samhället, som ligger vid foten av bergskedjan Sierra Nevada i nordöstra Kalifornien.

– Om vi inte är proaktiva, om vi inte hjälper oss själva nu, kommer ingen annan att göra det, säger biträdande borgmästare Reinette Senum till tidningen Los Angeles Times.

Nevadas drygt 180 hektar av lättantändliga buskar, snår och sly bedöms som en allvarlig risk för framtida bränder. När den uppmärksammade Camp Fire-branden härjade området i november, och som tog över 85 liv, kritiserade USA:s president Donald Trump Kaliforniens skogsvård. Trump sade även att delstaten borde lära sig av Finland, vars president Sauli Niinistö han just hade träffat.

Läs mer: Största branden i Kaliforniens historia

– Jag var med Finlands president och han sade: "Vi har det annorlunda - vi är en skogsnation". Han kallade det en skogsnation, och de lägger mycket tid på att kratta och städa och göra saker, sade Trump då.

Bränder beror på klimatförändringar

Enligt forskare beror de senaste årens kraftiga bränder i delstaten dock mer på klimatförändringar och torka än misskötsel av skogar. Oavsett vilket har det blivit populärt att använda getter som "förtrupp" för att rensa lättantändliga områden i delstaten. Både herdar och hjordar har fulltecknade kalendrar, enligt lokala medier. En fördel som ofta framhålls är att djurens påverkan på marken är minimal.

– Getter har små klövar vilket ger liten effekt jämfört med tunga maskiner, säger Senum.

Nevada, som har drygt 3.000 invånare, ligger cirka fem mil söder om staden Paradise som härjades svårt av Camp Fire-brandens lågor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer