Forskning: Så ser valarnas släktträd ut

2018-04-06 10:10  
Knölval. Foto: LOOK /IBL

En genetisk studie visar att valarnas gener blandade sig under miljontals år. ”Artbildning i havet en mer utdragen process än på land.”

Olika arter av bardvalar parade sig med varandra och blandade sina gener i miljontals år innan de till slut gick skilda väger.

Det framgår av en ny genetisk studie som visar att valars och landlevande djurs evolution skiljer sig från varandra.

Bardvalarna omfattar 15 arter, varav de flesta tillhör familjen fenvalar (Balaenopteridae). Hit hör bland andra blåval, sillval och knölval.

Läs mer: Valar ”viskar” till varandra

Familjens evolution har alltid varit ett omtvistat ämne, men den nya studien, som publiceras i Science Advances, kastar nytt ljus över ämnet.

Valar har korsat sig med varandra över arterna

Enligt analysen började de nuvarande arterna utvecklas för lite drygt 10 miljoner år sedan men under den processen tycks de ha korsat sig med varandra under lång tid, på ett sätt som få hade föreställt sig.

– Hybridisering har skett vid upprepade tillfällen. Det tycks som om artbildning i havet, där det inte finns några geografiska eller fysiska hinder, blir en mer utdragen process än på land. Artseparationen tar mycket längre tid, säger Ulfur Arnason, evolutionsgenetiker vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

Analyserna visar också att gråvalen, som länge trotts tillhöra en egen familj, ingår i familjen fenvalar. Dessutom tycks blåvalen och sillvalen, trots att de har likartat utseende, tillhöra två skilda grenar på familjeträdet.

Mer om: Genetik Hav

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer