De delar på 126 miljoner för lagring av koldioxid i betong 

2021-04-20 15:52  
Carboncure Technologies vd Rob Niven. Bolaget är ett av två vinnare i en tävling som gått ut på att göra produkter av infångad koldioxid från kraftverk.  Foto: Chad Hipolito/The Canadian Press via AP. 

Många hoppas att infångning och lagring av koldioxid ska bidra till att hejda klimatförändringarna. Nu får två nordamerikanska bolag dela på 126 miljoner kronor för lagring av gasen i betong. 

Redan 2018 fick de tio finalisterna i den amerikanska stiftelsen Xprizes tävling dela på 5 miljoner dollar, eller drygt 42 miljoner svenska kronor. Det alla hade gemensamt var att de hade utvecklat sätt att omvandla koldioxidutsläpp från kraftverk till värdefulla produkter.  

Tre år senare, måndagen den 20 april, har också vinnarna i tävlingen korats, berättar nyhetsbyrån AP.

Både amerikanska Carbonbuilt och kanadensiska Carboncure Technologies lösningar utgår från att fånga in och lagra koldioxid i betong.

Läs mer: Fem nya sätt för betongindustrin att minska sina utsläpp

Starkare betong med koldioxid

Carbonbuilt har fångat in koldioxid från ett kraftverk i Wyoming och använt gasen för att stärka betong. Carboncure Technologies har skapat en starkare betong genom att injicera koldioxid i det vatten som används för att tvätta ur cementbilar och blandare i cementfabriker. 

Tillverkningen av cement, som är en viktig beståndsdel i betong, beräknas stå för omkring 7 procent av utsläppen av växthusgaser globalt.

Stor tävling börjar på torsdag

De två vinnarna får dela på 15 miljoner dollar, eller drygt 126 miljoner svenska kronor. 

På torsdag, den 23 april, inleder Xprize en ny klimattävling, med stöd av Teslagrundaren Elon Musk. Tävlingen går ut på att hitta en metod för att fånga in stora mängder koldioxid, i gigatonskala, direkt från luften och lagra denna permanent. I potten finns 100 miljoner dollar, eller cirka 840 miljoner kronor. 

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer