”Hoppas på att möta Rysslands svar på Zuckerberg”

2016-11-30 07:08  
Kalle Wiklund är reporter på Ny Teknik Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Nya lösningar inom virtuell verklighet, bolag som utvecklar framtidens mat och ryska startups är tre saker som Ny Tekniks utsände kommer titta närmare på under startupkonferensen Slush.

När jag träffade Sophia Bendz, riskkapitalist hos Atomico och tidigare marknadschef på Spotify, i förra veckan lyfte hon fram vikten av att utvecklare, tekniker och entreprenörer få möjlighet att träffas för att diskutera spännande idéer. Att mötas kan ofta bli en katalysator till att ta fram nya innovativa lösningar, lyfte hon fram.

I dag onsdag drar konferensen Slush i gång i Helsingfors. Det kan beskrivas som startup-världens motsvarighet till Roskildefestivalen. Under två dagar ska uppemot 15 000 innovatörer, investerare och andra besökare träffas för att mingla, utbyta erfarenheter och tillsammans staka ut vilka trender som är viktigaste inom teknikvärlden just nu.

Bland talarna under konferensen märks bland annat Kronpris Håkan av Norge, samt Spotifys Daniel Ek och Skypegrundaren och Skypegrundare Niklas Zennström – vilket är så nära internationella rockstjärnor som Sverige kommer inom startup-världen.

Flera intressanta svenska unga bolag är på plats, bland annat mensappen Natural Cycles, 3d-kartföretaget Mapillary och Kry, som utvecklat en slags digital vårdcentral.

För egen del kommer jag också ta tillfället i akt att fördjupa mig i nya, spännande uppstartsbolag inom virtuell verklighet, vr. Spel nämns ofta i vr-sammanhang, och Finland har en stark tradition av att fram mobila spelsuccér som exempelvis Clash of Clans, skapat av Supercell. Men det är framför allt industri- och affärsnära lösningar inom virtuell verklighet som intresserar mig – exempelvis bolag som Tridify, som utvecklar en b2b-plattform för vr, och Aviareal, som jobbar med vr-projekt för flygindustrin. 

Ett annat område som är högintressant är framtidens mat, eller ”food tech” på startupspråk. Det handlar helt enkelt om företag som drar nytta av teknik för att skapa helt nya lösningar inom matindustrin. Ett finskt exempel att hålla ögonen på är Entocube, som vill lösa framtidens matkris genom att lära människor att äta insekter.

Slush erbjuder också en unik möjlighet att möta spännande bolag från delar av världen som svensk teknikmedia vanligtvis inte rapporterar särskilt mycket om – till exempel Östeuropa. Skolkovo har ambitionen att bli Rysslands svar på Silicon Valley. På plats i Helsingfors kommer jag bland annat att spana in ryska startupsen Zooprotein, även de inom food tech och 3D Bioprinting Solutions, vars mål är att 3d-printa mänskliga organ.

Men de intressantaste möten är ofta de som man inte vet om i förväg. Vem vem – med lite tur blir Ny Teknik  kanske först i världen med att träffa personen som blir Rysslands motsvarighet till Mark Zuckerberg?

Kalle Wiklund

Mer om: Slush

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer