Krönikor

Bitcoin – det perfekta brottet

KRÖNIKA. Gång på gång stjäls enorma summor av den digitala valutan bitcoin. <br/>- Konstruktionen gör det nästan omöjligt att fånga tjuvarna. Ännu mer fascinerande är att kursen trots detta inte kraschar.

Publicerad

Först ett tankeexperiment. Vi föreställer oss att det var något ­annat tillgångsslag än bitcoin som försvann spårlöst från en internationell handelsplats nyligen, säg silverterminer. Plötsligt meddelar Chicago­börsen, världens största marknad för derivat, att kunderna inte kan handla silverterminer där längre. Och vad värre är; motsvarande 7 procent av alla silverterminskontrakt i världen, till ett värde av många miljarder, har försvunnit – stulits! – från börsen. Ingen vet vem som har dem. Chicagobörsens chef gör grumliga uttalanden om hackerangrepp. Följden hade blivit fullständigt marknadskaos, polisingripanden och det hade toppat nyheterna i veckor.

Men nu är det alltså 7 procent av världens bitcoin – inte silverterminer – som av allt att döma är stulna från den marknadsledande Tokyobaserade handelsplatsen Mt Gox. Och bitcoin är konstruerade så att transaktioner är extremt svåra att spåra (vilket är en av de stora fördelarna, enligt förespråkarna), och det här innebär att tjuvarna nära nog är omöjliga att fånga. Snacka om frestande stöldgods.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här